Zona sumraka (1959.-1964.)

Piše: Matej Lovrić

Zona sumraka (The Twilight Zone, 1959. – 1964.)

Autor: Rod Serling

Putujete kroz drukčiju dimenziju, dimenziju koja se ne sastoji samo od onoga što vidite ili čujete, nego i od onoga što se nalazi u vašem umu. Riječ je o čudesnoj zemlji u kojoj granice postavlja samo mašta, ušli ste u Zonu sumraka.

Smireni i baršunasti glas polivalentnog genijalca, pokojnog gospodina Roda Serlinga, izgovarao je ovakav ili sličan intro svim fanovima znanstvene fantastike prije 50-ak godina, uvodeći ih u fenomenalnu seriju, desetljećima ispred svoga vremena. Razmislimo malo o situaciji u filmskom SF-u tih godina. Smiješna gigantska čudovišta, čudni posjetitelji iz svemira ili čudne dogodovštine Zemljana koji su se u svemir otisnuli, te ostali oblici izražavanja kolektivne paranoje koju je Hladni rat konstantno izazivao u podsvijesti Amerikanaca. Zona sumraka, iako na trenutke preuzima ponešto iz filmskog stila koji je okružuje, nešto je sasvim drugo. Oni koji, zbog pomalo jezivog naziva, očekuju stravu i užas, mogu odmah odustati. Unatoč ljušturi od jeftinih i zastarjelih kostima i šminke i ponekom cheesy ili trash trenutku, većinu vremena riječ je o filozofiji, prikazanoj genijalnim metaforama, o prednostima i nedostacima ljudskog roda, o društvu i njegovim karakteristikama i o svijetu koji nas okružuje. Čime se, točno, serija bavi, koja joj je tematika? Riječ je o pitanju koje je i lagano i iznimno teško, ovisi o kutu gledanja. Naime, određen kalup postoji i štih je uglavnom lako prepoznatljiv. U 156 originalnih epizoda (serija je ponovno oživljena sredinom 80-ih i, nakratko i bezuspješno, 2002.), dobar broj se bavi poznatim klišejem običnog čovjeka u neobičnoj ili, u ovom slučaju, paranormalnoj situaciji. Neočekivani, ironični obrat na kraju postao je svojevrsni trademark, a dodatni bodovi kod publike dobijali su se na činjenici kako su, kreativno i zasluženo, negativci uvijek završavali propisno kažnjeni. Kako bih vam kvalitetnije približio radnju i jedinstveni ugođaj, navest ću 5 epizoda koje su na mene ostavile najjači dojam, no tek nakon još pokojeg hvalospjeva.

Ako se odlučite na pregledavanje kompletne ili djelomične kolekcije, ne reagirajte na „prvu loptu“, nemojte dopustiti zastarjelom izgledu ili komičnim setovima diktiranje vašeg stava. Kultna serija, koja u Americi doista uživa fantastičnu popularnost i ima neopisiv status, sve duguje svojoj dubini, metaforičnosti i primjenjivosti na živote svakog od nas. Svaka priča ima razrađenu poruku, a svaka od njih može nam pomoći u nekoj životnoj situaciji. Doista, ne pretjerujem. Ne samo da o Zoni možemo razmišljati, nego nas ona, doslovno, može učiniti promišljenijima i senzibilnijima. Zvuči epski? I jest, vjerujte mi. Ali, samo ako dopustite potpuno uvlačenje u priču, atmosferu i pouku.

Glumački nastupi? Mnogo češće nego bih to od ovakvog formata očekivao, bio sam iznimno zadovoljan. Možda se i najradije sjetim briljantnog Burgessa Mereditha (između ostalog, Mickey iz Rockyja), koji se pojavljuje u ukupno četiri epizode, no sjajan posao u svojim rolama obavili su i, primjerice, Telly Savalas (Dirty Dozen), Jack Klugman (12 Angry Men), pa i, wait for it, William Shatner, u jednoj od poznatijih epizoda (Nightmare at 20000 Feet), koja je parodirana i u Johnnyju Bravu.

A sada, moj skromni Top 5:

No.5: The Masks
Jedna od epizoda koja se manje oslanja na paranormalno, više na dinamičan scenarij, a govori o umirućem starcu, koji poziva članove obitelji uz samrtnu postelju, svjestan kako svi jedva čekaju njegovu smrt i podjelu imovine. Lukavac svakome daje određenu masku, koju su dužni nositi do starčeve smrti, a koja predstavlja njihovu karakternu izopačenost.

No.4: The Little People
Dvojica astronauta prisilno slijeću na nepoznati planet, no isprva se čini kako na njemu nema ničega osim kamena i pijeska. Ipak, nakon nekog vremena, slučajno otkriju kako „ispod njih“ obitava čitava civilizacija ljudi mikroskopske veličine. I dok pilot, unatoč otkriću, želi otići što prije, kopilot biva sve opsjednutiji kontroliranjem mališana i stvaranjem podanika.

No.3: The Shelter
Večeru dobrostojećih i profinjenih bračnih parova prekida zastrašujuća vijest na radiju – u vrlom skorom vremenu, njihovo područje pogodit će nuklearna bomba. U nastaloj panici i kaosu, najbolje šanse za preživjeti ima tročlana obitelj koja posjeduje sklonište za ovakve slučajeve. Jedini problem je činjenica kako ono može primiti troje ljudi, a cijelo susjedstvo postaje sve agresivnije i iskonskije u borbi za golo preživljavanje.

No.2: The Silence
Još jedna priča u kojoj dominira odličan tekst i uvjerljiva gluma. Pretjerano brbljivog člana elitnog kluba kolega izazove na intrigantnu okladu – ako uspije šutjeti sljedećih godinu dana, postaje vlasnik milijun dolara

No.1: Walking Distance
Jedna od najranijih epizoda, gorko-slatka priča koja nas uči kako ne smijemo živjeti u prošlim vremenima jer sadašnjost nudi sasvim dovoljan broj izazova. Umorni biznismen, čekajući popravak auta, odlučuje prošetati do mjestašca u kojem je odrastao. Došavši tamo, shvaća kako se ništa nije promijenilo od tog vremena i kako je, ustvari, ušetao u vlastitu prošlost. I dok se on, prepun emocija, želi ponovno zbližiti s ljudima i vremenom, zajednica ga ne razumije i okrutno odbija.

4 komentara za “Zona sumraka (1959.-1964.)

 • maxima says:

  Otkad ovo čekam!

  Hvala na izvrsnom podsjetniku na djetinjstvo, Matej! Valjda me ova serija oblikovala u mnogo čemu, ne samo u ljubavi prema sedmoj umjetnosti :) Još jednom, hvala na izvrsnom osvrtu!

 • 2shaq says:

  Nikako da počnem, a moram to pogledat! Kad čitam o radnji nekih epizoda sam u potpunosti zaintrigiran. Baš se veselim :) Uspio si me natjerat da počnem gledati!

 • maxima says:

  Zaboravi sve što si gledao dosad, od “dosijea x” pa nadalje :) i uživaj. Masa stvari se ne bi ni “desila” u filmskoj industriji da nije bilo ovog serijala (MHO :) )

 • Igor says:

  A sad neka kaže tko to ima da si spržim :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.