Zlatni lav gospodinu Anderssonu

Piše: Jelena Djurdjic

2

Ne Wesu, Royu Anderssonu.

Šveđanin je snimio film koji čini se sublimira ono čime se najviše bavio u kinematografiji do sada  – egzistencijalističkim nemirima i, uz malo sreće sa sastavom žirija (Alexandre Desplat, Elia Suleiman, Tim Roth…), pokupio je nagradu za najbolji film. Njegov golub postao je Zlatni lav, rekao bi vaš Jurica, naš Milojko. Redatelj, čija se ostvarenja čekaju i po sedam godina, s A Pigeon Sat on a Branch Reflecting On Existence zaokružuje rad na svojevrsnoj triologiji (Sånger från andra våningen, Du levande) i sigurno zaslužuje nagradu.  Čekirajte trailer.

„Srebrnog lava” za najbolju režiju osvojio je Andrej Koncalovskiy (The Lion In Winter) za The Postman’s White Nights, filmić o nekom seocetu bogu iza tregera, gdje ljudi žive kao u prahistoriji. S malo teksta i sjajnom fotografijom, zvuči kao zicer za redateljske pohvale, iako tematski podsjeća na njegov Siberiade (1979.).

Joshua Oppenheimer (The Act of Killing) za novi dokumentarac Pogled tišine dobija brdašce nagrada – Grand prix žirija i obje nagrade kritike, FIPRESCI i Fedeora. Aplauz na neviđeno.

Glumačke nagrade, Pehar Volpi, uvijek nekako ne u centru pažnje na festivalima, osvojili su Adam Driver i Alba Rohrwacher za Hungry Hearts.

Za najbolji scenarij nagrađeni su Rakhshan Banietemad i Farid Mostafav za film Tales. “Marcello Mastroianni” nagrada za najboljeg mladog glumca/glumicu otišla je u ruke Romaina Paula za ulogu u Le Dernier Coup de Marteau. Specijalnu nagradu žirija osvojio je turski redatelj Kaan Mujdeci za Sivas, i time je spisak zaključen, bar za glavnu natjecateljsku selekciju.

Iz ostalih programskih cjelina izdvajamo dvije lokalno bitne – Emir Hadžihafizbegović je proglašen za najboljeg glumca u selekciji Horizonti, a za ulogu u Sviličićevom Takva su pravila,  dok je Ršumovićev film Ničije dijete pokupio FIPRESCI za najbolji film u Horizontima i Tjednu međunarodne kritike. Oba očekujemo s nestrpljenjem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.