ZFF 2014.: Glavna nagrada filmu ‘Spojevi naslijepo’ Levana Koguashvilija

Piše: tonymelo

2 - Copy

Dvanaesti po redu Zagreb Film Festival polagano se bliži kraju, te kako je to već običaj, najboljima se dodjeljuju nagrade. Žiri koji se sastojao od Čedomira Kolara, Konstantina Bojanova i Cesara Charlonea dodijelio je nagrade za dugometražni i kratkometražni igrani program, dok su Alice Bardan, Željka Sukova i Petra Seliškar izabrale najbolje iz dokumentarnog programa.

Zlatna kolica za najbolji dugometražni film tako su pripala filmu Spojevi naslijepo (Shemtkhveviti paemnebi) Levana Koguashvilija i to “zbog svoje jednostavnosti, originalnosti, oslanjanja na izvrstan scenarij i dirljivu glumu i zbog humanosti svih likova.”. Posebno priznanje osvojili su i filmovi Hrabra djevojka (Difret) i O konjima i ljudima (Hross i oss).

Zlatna kolica za najbolji kratki film osvojio je film Kowalski Andreja Cretulescua, a žiri je tu odluku obrazložio rečenicom “petnaest minuta uživanja u izvanrednim dijalozima i sjajnoj glumi i režiji”.

Zlatna kolica za najbolji dokumentarni film pripala su filmu Putnik Karpo (Karpopotnik) Matjaža Ivanišina “koji potiče publiku da gleda na svijet zaigranim očima i da potraži smisao i poetske odjeke na najneočekivanijim mjestima.”. Posebno priznanje dobio je film Goli (Naked Island) Tihe K. Gudac koji “potiče ljude da progovore o svojim zatomljivanim sjećanjima na neugodna iskustva i ujedno istraže mogućnost mirenja s njima.”.

Zlatna kolica za najbolji hrvatski kratki film osvojio je film Tlo pod Nogama (On Shaky Ground) Sanje Tarokić koji “pokazuje tehnička znanja koja ova mlada redateljica primjenjuje u realističnoj i detaljnoj priči o međuljudskim odnosima. Na vrlo sugestivan način koji se duboko doima gledatelja, rafinirana kamera pokazuje kontrast između svjetlosti i sjene, unutarnjeg i vanjskog svijeta, obitelji i pojedinca.” Posebno priznanje pripalo je filmu Manjača Tina Žanića.

HT nagrada publike za najbolji dugometražni igrani film pripala je filmu Ničije Dijete (No One’s Child) Vuka Ršumovića, dok je Scenaristički forum Palunko nagradu za najbolji scenarij dodijelio Josipu Lukiću za film Minjonja Njanjonja, a nagradu za najbolji projekt u razvoju u sklopu programa Pitching Shorts osvojio je film Moj Brat Mateje Posedi.

Jedan komentar za “ZFF 2014.: Glavna nagrada filmu ‘Spojevi naslijepo’ Levana Koguashvilija

  • jelena says:

    koliko je palić bio profi ove godine pokazuje i činjenica da je i ovaj film, sastanci na slepo, bio tamo, kao i da je njihov programski direktor miša mogorović producent ničijeg deteta

Leave a Reply

Your email address will not be published.