Zemlja krvi i meda doživjela flop

Piše: Deni Zgonjanin

Dame i gospodo službeno je, pompozno najavljivani redateljski prvijenac Angeline Jolie, ratna drama U zemlji krvi i meda je doživio teški flop. Sa 10 milijuna dolara budžeta, film je od početka prikazivanja u Americi, 23. prosinca prošle godine, zaradio tek 200 tisuća dolara i pobrao većinom loše kritike, što dovodi u pitanje daljnju distribuciju filma.

Kritike filma su većinom negativne, poput ” riječ je o dramatično promašenom pokušaju da se obnovi interes javnosti za balkanske konflikte” ili ” politika se stavlja ispred priče i likova čime se banalno nameće poruka”. U Srbiji je film od početka snimanja popraćen negativno, gdje je najveći broj zamjerki išao na račun prikazivanja Srba kao monstruma, s čime su se neki kritičari složili i napisali ” Angelina prelazi prihvatljive dramaturške slobode i predstavlja Srbe kao karikature” te ” srpske grupe se opravdano žale zbog stereotipnog prikazivanja Srba kao rasističkih zlikovaca”.

Osobno nisam gledao film pa ne mogu iznijeti svoje mišljenje o kvaliteti istog, ali je činjenica da je Angelina ušla u projekt umišljeno i vjerojatno očekivala pokoju nominaciju za Oscara, ne brinući se za kvalitetu filma, računajući samo na osjetljivu temu na ovim prostorima i zapostavljenost rata na Balkanu u Hollywoodu, što očito samo po sebi nije dovoljno da bi film uspio. Šta reći nego šteta, prvenstveno zbog kvalitetnih glumaca i glumica u filmu, poput Zane Marjanović kojima je uspjeh filma mogao poslužiti kao odskočna daska za odlazak u Hollywood…

3 komentara za “Zemlja krvi i meda doživjela flop

 • Sven Mikulec says:

  Zapravo, možemo samo pretpostavljati koje su joj namjere i ambicije bile. Možda stvarno i jest mislila ispričati lijepu priču i malo osvijestiti Zapad, podsjetiti ljude na neke stvari, ali činjenica je da je (zasad) film teški promašaj.

  Istina, mizernu ocjenu na IMDb-u duguje većinom hejterima koji filmu nisu ni primirisali još.

  Veselim se čitanju naše recenzije ovoga.

 • Marin says:

  Ja sam još nakon gledanja foršpana zaključio kako je riječ o promašaju. 😀

  No dobro, pogledat ću ga kad budem imao priliku, tek toliko da vidim koliko je Angelina promašila vasceo fudbal.

  A ako se tko želi dobro nasmijati, trka na IMDb, nađite ovaj film i čitajte “recenzije” ogorčenih Srba na krnjem engleskom jeziku. 😀

 • Anonymous says:

  Kako je i Ivan Livaković najavio svoj Bitchville: “Prvi se mačići u vodu bacaju” :))

Leave a Reply

Your email address will not be published.