Završio još jedan VAFI

Piše: Deni Zgonjanin

VAFI_statueMali i mladi animatori baš su na VAFI-ju prvi put vidjeli svoj film na velikom platnu, a neki od njih ujedno su i po prvi put u životu primili neku nagradu. Na početku ih je bilo 237. Selekcijom se broj smanjio na 112. Danas je samo njih četvoro primilo plavu statuu VAFI i proglašeno najboljim ostvarenjima na 5. VAFI-ju (Internacionalnom festivalu animiranog filma djece i mladih Varaždin). Podjela je održana u palači Herzer, a čak dvije VAFI-jeve statue ostale su u Hrvatskoj.

Teže je ocijeniti filmove djece od onih profesionalnih animatora

Pred žirijem na čijem je čelu bila predsjednica AWG-a Grkinja Anastasia Dimitra, a koji su činili i  filmski kritičar iz Egipta Sherif Awad te strip-crtač i animator iz Zagreba Darko Kreč, nije bio lak zadatak. Kako je i Kreč istaknuo: “Nema ničeg težeg na svijetu nego ocjenjivati nešto kreativno od tako malih ljudi.”

VAFI je jedinstven festival dječje animacije jer ima kategorije – MINI (do 10 godina), MIDI (11-14 godina) i MAXI (15-18 godina), ali i zbog pomoći UNICEF-a Hrvatska i Ureda pravobraniteljice za djecu dijeli PLAVI VAFI – nagrade za film koji najviše promiče dječja prava. U svakoj kategoriji uz glavnu nagradu – statuu VAFI – podijeljene su još četiri ravnopravne druge nagrade.

Varaždinski “Mijau vau”VAFI Mini nagrada Paula Zanic

Od 40 filmova koji su prikazani u kategorij iMINI , žiri je odlučio dati statuu VAFI filmu “Mijau vau”, koji je radila Paula Žanić (11) iz varaždinskog studija VANIMA. Radi se o filmu koji priča o klasičnom (ne)prijateljstvu mačke i psa koji su u nevolji uvijek tu jedan za drugoga. “To je priča o prijateljstvu koja je namijenjena djeci, a uz to je odlično animirana – pojasnio je Awad odluku žirija i uručio nagradu Pauli.

Puno mi znači ova nagrada, a na ideju za ovaj film došla sam jer je to stvarno – psi stvarno ne vole mačke” – objasnila je Paula.

Četiri ravnopravne diplome, 2. mjesto, osvojili su ukrajinski film “Boje”, češki “Fantastični cirkus”,  hrvatski “Titanic” (iz varaždinske VANIME) i belgijski “Kakav nered”.

“Prljavi grad” iz Čakovca

U službenoj konkurenciji u kategoriji MIDI prikazan je 41 film. Statuu VAFI osvojio je film “Prljavi grad” kojeg su radili animatori iz ŠAF-a Čakovec, a zanimljiva je priča o pobuni kuća koje se odsele zbog neurednih stanara. – Film posjeduje karakteristike animacijske umjetnosti, ali upozorava i na ekološke probleme modernih gradova –  objasnio je odluku žirija Kreč.

VAFI_dobitniciFilm smo crtale godinu dana i presretne smo što smo dobile nagradu. Mislimo i dalje raditi filmove” – pojasnile su dobitnice VAFI-ja Rajna (11), Ema (11) i Una (11).

 Diplome za drugo mjesto primili su talijanski “Izbor Angelice”, češki “Bartol u vrtlogu strasti”, britanski “Ribičija” i slovenski “Lovačka sreća”.

 Hrvatski mladi animatori najbolji

Među 31 filmom prikazan u kategoriji MAXI, statuu VAFI dobio je belgijski film “Duboko more”, kojeg potpisuje grupa autora. “Film nas je očarao zbog inventivne čarolije u kombinaciji sa zvukom koji čine fantastično podmorje u kojem gledatelj putuje kroz animacijsku umjetnost” – objasnila je odluku žirija Dimitra.

Čak tri od četiri druge nagrade primili su filmovi iz Hrvatske. Film “Feather” Karle Skok iz varaždinske VANIME, “Recikliranje” Škole crtanog filma Dubrava i “Galeb” Škole likovnih umjetnosti Split. Nagrađen je i brazilski “Lažna evolucija”.

 Dječja prava

 Plavi VAFI za film koji najviše promiče dječja prava Ured pravobraniteljice za djecu i UNICEF Hrvatska dodjelili su hongkonškom filmu “Utjecaj”, filmu koji priča o ljudima koji svi nose naočale u boji u bezbojnom gradu.  Četiri druge ravnopravne nagrade primili su: belgijske “Jojine avanture”, čakovečki “Prljavi grad”, ruski “Bijes i ljutnja” i “Recikliranje” Škole crtanog filma Dubrava.

“Svi filmovi na VAFI-ju promiču dječja prava i to pravo na kreativnost i upravo zato je bilo teško odabrati pobjednika” – izjavila je Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice.

Vidimo se sljedeće godinePlavi VAFI Hong Kong

Organizatori festivala, programska direktorica Sandra Malenica i izvršni direktor Hrvoje Selec čestitali su dobitnicima, a ponosni su što je i ovo izdanje prošlo besprijekorno.

“Izuzetno smo zadovoljni kako je prošao ovaj, 5. VAFI. Drago nam je da interes za naš projekt ne blijedi, već postaje sve veći kod djece, a hvale nas i profesionalni animatori. Ovaj VAFI prošao je u znaku Francuske što je svima bilo interesantno”, rekla je Malenica, dok je Selec zaključio festival sa zahvalom svima koji su ga podržali i pomogli u organizaciji istog…

Leave a Reply

Your email address will not be published.