Završio ‘Breaking Bad’: Je li dobio finale koje zaslužuje?

Piše: Sven Mikulec

0

Breaking Bad je gotov. Teško je danas otvoriti novine ili portale, bilo domaće ili strane, i ne uočiti bar neku vijest o završetku, ako ne jedne od najboljih, onda svakako jedne od najpopularnijih američkih serija ikada. Top liste, najbolji Breaking Bad trenuci, rasprave o finalu, polemike oko smisla Saul Goodman spin-offa… Što god se pisalo, jedna je stvar sigurna. Nakon pet vrlo lijepih godina – ili mjesec dana intenzivnog skidanja – naše druženje s Walterom Whiteom privedeno je kraju.

Ako još uvijek niste došli pogledali Felinu, 16. i konačno epizodu finalne 5. sezone AMC-jeva hita, odmah prestanite čitati vijest.

Kakav okus u ustima ostavlja zadnja epizoda? Ako pitate Indiewire, moglo je to puno, puno bolje. A momci s Playliste nisu jedini kojima je zasmetao ovakav epilog. Vrlo zanimljiv članak napisala je Emily Nussbaum za The New Yorker. Pitanje koje ona postavlja jest – jesu li se događaji u Felini ustvari uopće dogodili? Je li Waltov život završio u onom autu pod snijegom? Od trenutka kad su mu ključevi pali u krilo, piše Nussbaumica, zagospodarila je nekakva, sanjiva, linčevska atmosfera. Čak i ako vam analiza ne zatitra mozak, isplati se pročitati.

Vince Gilligan, pak, također je imao što za reći na ovu temu.

“Postojala je i opakija verzija, gdje je Walt jedini koji preživi, i on stoji sam u sredini krša i cijela mu je obitelj uništena. To bi bio vrlo moćan završetak, ali i udarac u zube gledateljima. Pričali smo i o verziji gdje Jesse ubije Walta. Pričali smo o verziji gdje se Walt više ili manje izvuče. Ne postoji pravi ili krivi način da se ovaj posao napravi – samo se radi o sljedećem: u sobi okupite koliko god pametnih ljudi možete, i ja sam imao veliku sreću da sam to uspio. I kad nam je instinkt rekao da smo pronašli najbolju ideju, napisali smo je, i instinkt nam je rekao da bi dobro bilo da se Walt barem počne iskupljivati za svoj život i za svu tugu i jad koju je uzrokovao obitelji i prijateljima.”

Osobno, osjećao sam se sasvim dobro nakon pogledane Feline. Osjećao sam da je priča dobila svoj neizbježan, ali ipak pozitivan kraj. Spasilo se što se spasiti moglo. Generalno sam uvijek fan cvjetićastih završetaka, ponekad i po cijenu logike ili vjerojatnosti, a ovaj završetak Breaking Bada zbilja je neusporedivo svjetliji od pete sezone, pa i čitave serije u komadu.

Kakvo je vaše mišljenje? Je li BB dobio kraj koji zaslužuje? Radi li se zbilja o jednoj od najboljih serija svih vremena? Pucajte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.