Završila jubilarna Pula, apsolutni pobjednik ‘Obrana i zaštita’

Piše: Tena Strahinec

Jučer je održan zadnji dan najstarijeg hrvatskog filmskog festivala: festival igranog filma u Puli obilježio je svoju 60. godišnjicu. Dodijeljene su brojne nagrade, no najveća pozornost pridana je, dakako, Zlatnim Arenama.

Bobo Jelčić dobio je Zlatnu Arenu za scenarij i režiju, a njegova Obrana i zaštita nagrađena je Velikom Zlatnom Arenom za najbolji film. Zlatna Arena za najbolju glavnu mušku ulogu dodijeljena je Bogdanu Dikliću za ulogu Slavka u filmu Obrana i zaštita redatelja Bobe Jelčića, a za najbolju sporednu mušku ulogu Nikši Butijeru za ulogu Petra u filmu Svećenikova djeca redatelja Vinka Brešana. Lana Barić je osvojila Zlatnu Arenu za najbolju sporednu žensku ulogu za ulogu Mame u filmu Šuti redatelja Lukasa Nole, dok je Nada Đurevska priznanje dobila za najbolju glavnu žensku ulogu za ulogu Milene u Obrani i zaštiti.

Zlatna Arena za najbolju manjinsku koprodukciju dodijeljena je producentici Jeleni Mitrović za film Krugovi redatelja Srdana Golubovića, koji je dobio Zlatnu Arenu za režiju navedenog filma, a nagrada za najbolju mušku ulogu unutar sekcije manjinskih koprodukcija dodijeljena je Leonu Lučevu za ulogu Harisa upravo u tom filmu.  Nagrada publike Zlatna vrata Pule dodijeljena je filmu Kauboji redatelja Tomislava Mršića produkcijske kuće Kabinet.

Također su dodijeljene Zlatne Arene za: kostimografiju (Emina Kušan za film Zagonetni dječak redatelja Dražena Žarkovića), scenografiju (Mario Ivezić za film Obrana i zaštita), glazbu (Jure Ferina i Pavel Miholjević za već spomenuti film Šuti), montažu (Slaven Zečević za isti film) te za kameru (Erol Zupčević za film Obrana i zaštita). Posebne Zlatne Arene dodijeljene su za ton (Dubravki Premar za film Šuti) i masku (Julijani Vušković za isti film), dok je nagrada Breza za najboljeg debitanta dodijeljena Tihani Lazović za žensku ulogu Bebe također u navedenom filmu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.