Završen Subversive festival u Zagrebu

Piše: Matija Pavlic

Ovogodišnji Subversive festival u svojem filmskom programu pod zajedničkim imenom Europa Incognita ugostio je mnogobrojne filmove koji ukazuju na probleme suvremenog europskog društva.

U sklopu ciklusa „Nove tendencije u europskom filmu“  gledatelji su između ostalog mogli vidjeti Black Block Carla Augusta Bachschmidta, priču o jednom prosvjedniku na skupu G-8 u Genovi 2001. godine, Zelenu krv Andrea Segre o ksenofobiji i rasizmu kao svakodnevici na jugu Italije, Pod kontrolom Volkera Sattela daje prikaz života i stanja u nuklearnim postrojenjima u Njemačkoj i Austriji.

U programu feminističkog filma  valja izdvojiti Prljave dnevnike Mie Engberg koji prikazuje žensko  viđenje pornografije, te Audre Lorde redateljice Dagmar Schultz portret osnivačice crnog feminizma. U sklopu trećeg ciklusa „Europske migracije“ prikazano je pet filmova koji tematiziraju temu migracija i formiranja identiteta dijaspore.

Izvan glavnog programa u ciklusu „Nove estetike latinoameričkog filma“  ističe se Tiha svjetlost Carlosa Reygadasa o svakodnevici Menonita male kršćanske sekte snimljen na njihovom autohtonom jeziku.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.