Završen LIFFe: Trijumf austrijskog filma ‘Ich seh, Ich seh’

Piše: Marko Stojiljković

2 - Copy

U subotu u Linhartovoj dvorani Cankarevog Doma svečano je zatvoren 25. Ljubljanski Međunarodni Filmski Festival (LIFFe). Podijeljene su nagrade pobjednicima i to:

Nagrada Vodomec za najbolji film u službenoj selekciji otišla je austrijskom filmu Ich seh, Ich seh / Goodnight Mommy Veronike Franz i Severina Fiale. Međunarodni žiri svoju je odluku obrazložio time da Goodnight Mommy donosi nešto novo i kvalitetno u žanr horora koji kritika često zapostavlja.

Nagradu FIPRESCI koju dodjeljuje međunarodni žiri svjetskog udruženja filmskih kritičara dobio je film Buzzard Joela Portykusa, već poznati favorit festivalske kritike i film s jakim socijalnim nabojem.

Nagrada za kratki film otišla je opet u Austriju, pobjednik je film Hände zum Himmel / Hands Up to Heaven Ulrike Putzer i Matthiasa van Baarena, dok je specijalno prizanje dobio hrvatsko-njemački film Kokoš / The Chicken Une Gunjak.

Naposlijetku, nagradu publike dobio je australski film Charlie’s Country Rolfa De Heera, autora koji je karijeru posvetio snimanju filmova o Aboridžinima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.