Zašto nema Ultrona u Ant-Manu?

Piše: Tena Strahinec

Dva nadolazeća SF filma The Avengers: Age of Ultron i Ant-Man izazvala su rasprave među brojnim ljubiteljima stripova. Internetom se proširila vijest da je došlo do odstupanja od originalne priče iz stripova koja uključuje Ultrona i njegovog tvorca, znanstvenika Hanka Pyma. Ultron je Pymova slučajna kreacija koja se okrenula protiv njega i na kraju mu obrisala pamćenje. Dr. Pymov alter-ego je Ant-Man, zbog čega se može smanjiti do veličine insekta, a ujedno ima i nekoliko drugih identiteta (Giant Man, Yellowjacket, Goliath i Wasp).

Avengersi stižu 1. svibnja 2015., dok Ant-Man dolazi iste godine, no malo kasnije – 6. studenog. Problem je sljedeći: scenarij Ant-Mana neće sadržavati priču o Ultronu, već je fokus na dr. Pymu, dok će Ultron biti upoznat u Avengersima, ali kao produkt iz Starkove radionice. Pretpostavlja se da će biti složen od Iron Manovog oklopa, a nastat će uz pomoć Starkovog dotad sarkastično-simpatičnog upravljačkog sistema J.A.R.V.I.S.-a. Tko zna, možda posude izvornu ideju: Ultron hipnozom natjera Jarvisa da se okrene protiv Avengersa.

Ant-Manov scenarist i redatelj Edgar Wright objasnio je zašto u film ne želi uključiti Ultronovu priču. Kaže da je teško izbalansirati dvije priče u istom filmu – priču glavnog junaka i njegovog neprijatelja, a time objašnjava i veliki uspjeh Iron Mana. Film je jednostavan: neprijatelj je stvoren uz pomoć tehnologije junaka, dakle nema zasebne priče koja odvlači pozornost. Isto tako komentira i Burtonovog Batmana u kojem se Joker nameće kao fokusna točka koja krade pozornost gledatelja – svi pogledi uprti su u lika u ljubičastom odijelu s tonom šminke na licu i razvučenim ustima zbog čega Batman pada u drugi plan.

Iako svi imamo tikove tijekom gledanja filma ako radnja ne prati originalnu priču, mislim da se Joss Whedon dosad dovoljno dokazao kao redatelj da bismo mu se mogli prepustiti i pričekati da nas obori s nogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.