Počeo je LIFFe: Svi u Ljubljanu

Piše: Marko Stojiljković

2 - Copy

Prekjučer, točnije 12. studenoga, počeo je 25. po redu LIFFe (Ljubljana International Film Festival). U pet dvorana u Ljubljani i jednoj u Mariboru bit će prikazano preko 100 filmova, dugih i kratkih, igranih i dokumentarnih, natjecateljskih i revijalnih, premijera i retrospektiva. Festival će trajati sve do 23. studenoga i završit će podjelom nagrada za najbolju režiju filma u natjecateljskom programu, najbolji film još neotkupljen za slovensko tržište i najbolji kratkometražni film, a bit će i dodijeljena nagrada kritike. Tijekom cijeloga festivala bit će priređen i bogat prateći program u obliku koncerata klasične i popularne muzike, predavanja, tribina i radionica.

Našoj publici značajni događaji slovenske su premijere tri hrvatska (Broj 55 Kristijana Milića, Otok ljubavi Jasmile Žbanić i Kosac Zvonimira Jurića) i dva srpska filma (Varvari Ivana Ikića i Ničije dete Vuka Ršumovića) te slovenska premijera novog filma domaćeg autora Marka Naberšnika The Woods Are Still Green snimljenoga na njemačkom jeziku u koprodukciji s Austrijom.

Od ostalih filmova možemo izdvojiti regionalne premijere filmova Birdman (Alejandro Gonzalez Inarritu), Mr. Turner (Mike Leigh), A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence (Roy Anderson), Mommy (Xavier Dolan), Pasolini (Abel Ferrara), Phoenix (Christian Petzold), Maps to The Stars (David Cronenberg), Salt of The Earth (Wim Wenders), Hard To Be a God (Aleksej German), In the Basement (Ulrich Seidl) i The Look of Silence (Joshua Oppenheimer), tematski nastavak potresnog i nagrađivanog dokumentarca The Act of Killing.

Neke od navedenih filmova, kao i još neke druge, recenzirat će naš novinar na licu mjesta.

Na LIFFe-u će biti prikazani i neki filmovi koje smo već imali priliku pogledati i recenzirati, kao što su, uz spomenuti Broj 55, još i Kraftidioten, Leviathan, Force Majeure, Winter Sleep i Blue Ruin, pa se možete podsjetiti i naših starijih tekstova.

Jedan komentar za “Počeo je LIFFe: Svi u Ljubljanu

Leave a Reply

Your email address will not be published.