Zagreb gubi kultno kino?

Piše: Sven Mikulec

Na vrlo tužnu vijest za sve ljubitelje filma u Zagrebu naišao sam jutros kad sam pročitao kako gradonačelnik Bandić, kako bi riješio neke stare račune, namjerava vlasništvo nad Kinom Europa prepisati Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Koji kurac, pitate se?

E pa, u prošlosti je, prisjetimo se, Tomislavu Horvatinčiću dodijeljeno kino Zagreb, čime je oštećen njegov pravi vlasnik, Srpska pravoslavna crkva, koja će ovim putem, ako se zasad nepotvrđene glasine pokažu istinitima, dobiti neočekivanu satisfakciju.

Ostaje i pitanje što će točno ova promjena vlasništva značiti za samo kino, kao i za sudbinu festivala koji se održavaju u njegovim prostorima, poput Zagreb Film Festivala, Animafesta, Židovskog filmskog festivala, Subversivea…

Ako se i ovaj kulturni centar ugasi, ponuda i ugled Zagreba kao kulturne metropole primit će još jednu šaku u oku.

Drž’mo fige da se, barem ovaj put, neugodne glasine pokažu lažnom uzbunom…

 

Izvor: H-Alter

3 komentara za “Zagreb gubi kultno kino?

  • Huco says:

    Ma da… sve zatvorite i prodajte to je jedino što funkcionira kod nas…

  • Marko Pojatina says:

    Duplo ve, te, ef!? -.- Da vidimo, Srpska pravoslavna crkva imala je zgradu bivšeg kina Zagreb. Horvatinčić ju je ukrao pa je Crkva ostala zakinuta. Sad Grad Zagreb daje svoju zgradu kina Europa Crkvi da je obešteti. Na kraju Grad Zagreb i građani ostaju zakinuti, a Horvatinčić se izvukao s prisvajanjem tuđe nekretnine. Jedino što se postiže ovim manevrom jest to da žrtva Horvatinčićevih pravnih akrobacija umjesto SPC postaju građani. Naravno, dva zla čine dobro, a nikom ne pada na pamet da se Horvatinčića ljubazno pita bi li namirio potraživanja nastala zbog njegove potrebe da unakazi gradsku jezgru. Mozak me boli.

  • Vanja says:

    U tom sam kinu gledala … lemme see, towering inferno k’o klinka (znam da se sve treslo … kad seljak dođe u grad, trese se od običnog ozvučenja …) Nisam iz ZG, jasno … ali znam to kino jako dobro. :(

Leave a Reply

Your email address will not be published.