Zach Braff u svega 3 dana skupio lovu za nastavak “Garden Statea”

Piše: Sven Mikulec

Novi film Zacha Braffa u svega tri dana zatvorio je financijsku konstrukciju na Kickstarteru.

2004. godine glavna zvijezda serije Stažist (Scrubs) snimio je niskobudžetni, šarmantni Garden State, svoj redateljsko-scenaristički prvijenac koji je odmah osvojio naklonost većine koji su ga pogledali. Devet godina i nekolicinu manje uspješnih projekata kasnije, Braff počinje raditi na nastavku Garden Statea pod naslovom Wish I Was Here. Kako bi skupio dovoljno love, Braff se poslužio primjerom nedavne uspješne kampanje Veronice Mars i svoje nade položio u sve popularniju platformu za financiranje nezavisnih projekata – Kickstarter.

Sustav funkcionira prilično jednostavno – na Kickstarteru autor svijetu predstavi svoj projekt u nadi da će potencijal njegove ideje prepoznati posjetitelji portala i u znak svoje podrške dati određenu, često samo simboličnu donaciju. U zamjenu za njihovu financijsku pomoć, pokretač projekta u pravilu fanove daruje raznoraznim nagradama – DVD-ima filmova koje su pomogli financirati, kino ulaznicama, majicama, itd.

Dosta je prašine prošli tjedan podigla Braffova odluka da svojim donatorima uskrati besplatne DVD-e, ali taj mu je negativni publicitet na kraju krajeva vjerojatno više pomogao nego odmogao. Željena dva milijuna dolara, uz pomoć 30.000 donatora, Wish I Was Here skupio je u tri dana, pritom otvorivši vrata Kickstartera i drugim visokoprofilnim filmskim projektima.

Ovisno o visini svojih donacija, Kickstarter-pomagači Braffova filma dobit će kopije scenarija ili priliku da budu stažisti, a oni koji daju veće iznose, dobit će grafit sa svojim imenom u nekoj od scena ili čak rečenicu-dvije u samome filmu.

Inače, Wish I Was Here donosi nam priču o 35-godišnjem, ne osobito uspješnom glumcu Aidanu Bloomu u potrazi za smislom svoga života. Kako on i supruga financijski stoje očajno, a otac mu postaje prebolestan da i dalje financira privatne škole njegovih klinaca, Aidan odlučuje djecu školovati kod kuće, ne obazirući se previše na tradicionalni način obrazovanja.

Nakon odličnog Garden Statea, ovo se očekuje s nestrpljenjem.

Jedan komentar za “Zach Braff u svega 3 dana skupio lovu za nastavak “Garden Statea”

  • Valentino Bahun-Golub says:

    Jedva čekam, odličan je Garden State, oće mu suprugu glumiti Natalie Portman?

Leave a Reply

Your email address will not be published.