Zabrinuta konzervativna majka za svoju djecu napisala drugačiju verziju ‘Harryja Pottera’

Piše: Sven Mikulec

9

Fan fiction sasvim je simpatična stvar. Netko se možda teško miri s činjenicom da su Pet prijatelja prestali izlaziti, drugi bi željeli još Sumraka, treći su previše nestrpljivi da se strpe da Martin napiše nastavak Pjesme leda i vatre pa vrijeme krate kreiranjem vlastite vizije postojećih likova. Fan fiction sasvim je simpatična stvar… osim kada nastaje iz pera prilično ludih osoba.

Jedna majka, zabrinuta da će pisanje J. K. Rowling pokvariti njezinu strogo konzervativno-katolički odgojenu djecu, odlučila je ponovno napisati književne avanture malog čarobnjaka Harryja Pottera, ali na način da priču prilagodi svojoj viziji svijeta i učini je podobnom za svoju djecu. Ono što je napravila spada u najveće literarne masakre u povijesti fan fictiona.

Što je, dakle, tajanstvena autorica koja se krije pod nadimkom ‘ponosna kućanica’ točno napravila priči o Harryju, Hermioni, Ronu i ostalima? Cijelu je stvar pretvorila  u priču o junacima u kršćanskom konzervativnom svijetu koji se bore protiv mračnih sila Kongresa pod vodstvom Voldemorta, protiv tih sila zla koje ih pokušavaju spriječiti da prakticiraju svoju religiju. Nije dovoljno pogledati naslov da vam u potpunosti bude jasno koliko je ova priča izopačena – “Hogwarts School of Prayer and Miracles” priča je o netoleranciji, mržnji prema osobama koje prakticiraju seks prije braka, o preziranju žena koje teže karijeri i odbijaju ostati kod kuće kuhati gulaš i plesti čarape.

Možda najzabavnija intervencija koju je ova poremećena osoba unijela u originalnu priču pretvaranje je legendarnog profesora Dumbledorea u južnjačkog propovjednika. Pogledajte ovu fino sročenu prozu i prosudite sami radi li se o slučaju za psihijatriju.

Please, ignore this fool,” Draco drawled smugly. “Luna here thinks she can have a career even though she’s a woman; and women are stupid.”

Harry gaped at this horrible person. What a mean thing to say!

“Women shouldn’t not have careers because women are stupid!” Harry shouted indignantly. “Women are not stupid at all! Women should not have careers because women are nurturing and loving and their gifts serve them best in the home!”

Za slučaj da vam nije dosta, ostatak pročitajte ovdje. Dosad je izašlo šest poglavlja. Što je neobično s obzirom da se radi o đavoljem broju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.