Wikipedia predviđa zaradu filmova

Piše: Jelena Androić

Obrazac koji ukazuje na aktivnost na Wikipediji može predvidjeti kakav će ishod film imati na kino-blagajnama i mjesec dana prije nego što krene u prikazivanje, kažu znanstvenici, a piše Guardian.

Fizičar budimpeštanskog tehnološkog i ekonomskog fakulteta Taha Yasseri stvorio je matematički model koji u obzir uzima podatke kao što je broj čitatelja i urednika na stranici Wikipedije za dotični nadolazeći film, te je dokazao da brojke koreliraju sa zaradom na kino-blagajnama u prvom tjednu prikazivanja filma.

Yasseri i suradnicu razvili su model koji je koristio podatke o 312 filmova na stranicama Wikipedije, od sveukupno 535 filmova koji su u SAD-u izašli u 2010. Točnost predviđanja se kreće oko 77 %.

Za najveće filmove uzete u uzorak, a to su primjerice bili Iron Man 2, Alisa u Zemlji čudesa, Toy Story 3 i Inception, relativna točnost predviđanja tog njihovog modela bila je viša od 90 %. Predviđanja za na kino-blagajnama neuspješnije filmove kao što su bili Nikad me ne ostavljaj, Životinjsko carstvo i Ubojica u meni, nešto su više varirala od onog što je kasnije uistinu zarađeno.

Yasseri je ukratko pojasnio da su filmove koji su kasnije postali popularni, korisnici Wikipedije češće uređivali i češće na te tekstove ulazili.

Praktična bi primjena ovog modela po njemu mogla biti u koristi za filmske studije, kako bi izmjerili potencijal svojih filmova. No temeljni je cilj bio pokazati na koji bi način istraživači mogli nasloviti neka sociološka pitanja koristeći se tom beskrajno velikom bazom podataka koju su prikupili društveni mediji kao što su Wikipedia, Twitter i Facebook.

I znanstvenici na HP Labsu u Palo Altou također uočili vezu između broja spominjanja filmskog naslova na Twitteru i zarade koju kasnije ostvari na kino-blagajnama.

Leave a Reply

Your email address will not be published.