Werner Herzog će ekranizirati satiričnu novelu „Vernon God Little“

Piše: Ivan Andrijanić

Kultni njemački redatelj Werner Herzog, autor glasovitih filmova prošlog stoljeća kao što su Fata Morgana, Aguirre: The Wrath of God, Fitzcarraldo, Cobra Verde te nekih drugih djela, ekranizirati će novelu Vernon God Little, australskog pisca DBC Pierrea.

Priča govori o petnaestogodišnjem dječaku Vernonu, koji, nakon što njegov prijatelj Jesus Navaro ubije poveliki broj bully kolega iz njihove škole, te na kraju presudi i sam sebi, postaje glavni osumnjičenik za ono što se dogodilo. U strahu od kazne koja bi ga mogla zadesiti, Vernon bježi u Meksiko.

Glavni lik knjige je u nekim krugovima podsjetio na Salingerovog (anti) junaka Holdena Caulfielda u njegovom remek-djelu Catcher in the Rye, a svojevremeno su se vukle paralele i s Markom Twainom. Knjiga je očigledan crnohumorni komentar na svakodnevnicu, tako da se Herzog u najmanju ruku čini kao odličan odabir za realizaciju ovog romana.

Ovaj zanimljivi filmaš je režirao neke od definitivno opskurnijih filmova prošlog stoljeća,  gdje je često angažirao i svog sunarodnjaka Klausa Kinskog, s kojim nikad nije bio u dobrim odnosima, iako su snimili zajedno veliki broj filmova, a jedno vrijeme čak i bili cimeri. Herzog se u zadnje vrijeme posvetio režiranju nekih odličnih dokumentaraca (Cave of Forgotten Dreams, Into the Abyss, On Death Row). 2005. godine napravio je impresivan posao s vrlo osebujnom znanstveno-fantastičnom pričom The Wild Blue Younder, gdje je ulogu filmskog naratora imalo jedno biće iz druge galaksije, a autor je i odlične ratne priče Rescue Dawn, s Christianom Baleom u glavnoj ulozi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.