„Vulkan“ – prvi poznati naslov ovogodišnje Zagreb Film Festivala

Piše: Jelena Androić

Zagreb Film festival, koji počinje 14. i završava 21. listopada, obznanio je prvi naslov koji će se naći na programu dugometražnih filmova. Bit će to debitantski film redatelja Rúnara Rúnarssona pod naslovom Vulkan, drama koja se osvrće na posljednje poglavlje ljubavne priče starog bračnog para u slikovitom predgrađu Reykjavika. Film je dosad osvojio 14 nagrada na festivalima diljem svijeta, uključujući one u Chicagu, Denveru, Montrealu i Reykjaviku.

Na desetom ćemo ZFF-u gledati stotinu filmova u osam filmskih programa, uz nekoliko atraktivnih noviteta. Projekcije će se održavati u kinima Europa i Tuškanac, Zagrebačkom plesnom centru te u Muzeju suvremene umjetnosti. Nova ovogodišnja lokacija je kino Grič, koje će se osam festivalskih dana preobraziti u središte nezavisne dokumentarne produkcije. Glavni natjecateljski program festivala uključuje jedanaest dugometražnih igranih, deset kratkih igranih te petnaestak dokumentarnih filmova.

Ovogodišnje festivalsko izdanje donosi i nekoliko novih filmskih programa, među kojima je Moj treći film – projekcija uradaka filmaša već poznatih ZFF-ovoj publici, čiji su prvi ili drugi filmovi bili prikazani na proteklim festivalskim izdanjima, te presjek najkvalitetnijih debitantskih uradaka, tj. prvih i drugih filmova autora i autorica iz cijeloga svijeta. Novitet je i program špijunskih filmova nastalih između 1960. i 1974. na obje strane Željezne zavjese, a najavljena je i retrospektiva filmova čuvenog Michaela Glawoggera, koji će biti predsjednik tročlanog žirija ZFF-a.

Uz glavni program, festival uključuje i tri stalna popratna programa: Bibijadu – program dugih i kratkih filmova za djecu, Moj prvi film – selekciju filmskog kritičara i urednika Nenada Polimca, koji ove godine donosi pet prvijenaca renomiranih svjetskih redatelja iz Austrije, te Velikih 5 – program aktualnih filmova pet velikih europskih kinematografija.

Leave a Reply

Your email address will not be published.