Vratite Siegelovima prava na Supermana!

Piše: Jelena Androić

Kći koautora Supermana Jerryja Siegela, Laura Siegel Larson, fanovima je napisala otvoreno pismo u kojem opisuje obiteljsku borbu s Golijatom Warner Brosom oko prava na preslavni lik strip lik kojim se pozabavila i sedma umjetnost.

Pismo je adresirala na Supermanove fanove „ma gdje bili“, a u njemu piše: “Moj otac, Jerry Siegel, ko-kreator Supermana – junaka potlačenih- … zakleo se da će svoje postojanje posvetiti pomaganju potrebitih. No nažalost, njegova želja na samrti, da mu obitelj povrati prava na Supermana (odnosno dio tih prava), postala je opomena svim crtačima i umjetnicima”, piše Laura Siegel Larson.

Siegel i Joe Shuster Supermana su osmislili 1933. te svoju prvu priču s njim u glavnoj ulozi prodali National Allied Publications- u koji je postao DC Comics, a danas je podružnica Time Warnera. Bilo je to 1938. Prodali su ga, kao i mnogi veliki strip crtači tog vremena svoje stripove, za smiješnih 130 dolara. Otad je vlasništvo nad likom predmet prijepora.

Kći Siegel se s Warner Brosom bori već dobrih 13 godina, kako kaže i na sudu i van njega. Warner Bros, odnosno njihova debela pravna služba, do iznosa koji Siegelovi potražuju izgradili su pravni labirint, nadajući se da će se obitelj u njemu izgubiti i odustati od bitke. U međuvremenu je umrla i Laurina majka koja je navodno poslužila za stvaranje lika Lois Lane, pa je kći odlučno preuzela štafetu borbe. Najavljuje da neće mirovati niti biti tiha, te prijeti i bolje od samog Supermana: “Ono što Warner Bros očito ne razumije jest da bez obzira na njihovu golemu moć, ja nikad neću odustati od sna mojih roditelja o povratku očevih prava u ovu našu obitelj. Bi li Superman, utjelovljenje istine, pravednosti i američkog načina života, dopustio Warner Brosu, DC Comicsu, i njihovoj odvjetničkoj bandi da se izvuku? Ni na tren!“, stoji u pismu Supermanovim fanovima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.