Viggo Mortensen o LotR-u: Jackson je žrtvovao suptilnost za CGI

Piše: Sven Mikulec

Viggo Mortensen i Sarah Jessica Parker na setu 'Povratka kralja'.
Viggo Mortensen i Sarah Jessica Parker na setu ‘Povratka kralja’.

Odličan dansko-američki glumac koji će, što god snimio nakon Gospodara prstenova, u sjećanju mnogih ostati kao Aragorn, starog Arathorna sin, britanskom je Telegraphu dao zanimljiv intervju u kojem se, pričajući o svom novom filmu The Two Faces of January, osvrnuo i na trilogiju koja ga je pretvorila u holivudski isplativo ime.

„Oni koji kažu da su znali da će Gospodar biti uspjeh koji je na kraju postao, mislim da ne govore istinu. Bili smo u mnogo problema i Peter je potrošio puno novaca. Službeno, on je mogao reći da je sa snimanjem sva tri dijela završio u prosincu 2000. godine, ali drugi i treći dio bili su nevjerojatna zbrka. Snimke su bile jako neuredne – nije to bilo ni blizu gotovih filmova. Ogromni reshootovi bili su potrebni, što smo i radili, godinu za godinom. Ali da prvi dio nije ispao velik uspjeh, Peteru nikad ne bi dali taj dodatan novac za druga dva. Dvije kule i Povratak kralja bili bi straight-to-video materijal“, rekao je Viggo Mortensen, i uskoro prešao na najzanimljiviji dio intervjua, u kojem je objasnio da je prvi dio trilogije najbolji jer je scenarij najbolje organiziran, jer je sniman u jednom komadu i jer nije pretjerivao sa specijalnim efektima.

„Peter je uvijek bio geek što se tiče tehnologije, a kad je konačno imao sredstva da je iskoristi, i kad je razvoj tehnologije stvarno poletio, više se nije osvrtao. U prvom filmu, da, imali smo Rivendell, imali smo Mordor, ali sve je to imalo nekakvu organsku kvalitetu, glumci su radili s glumcima, u pravim krajolicima. Drugi film već je počeo pretjerivati sa specijalnim efektima, po mom ukusu, i u trećem je već bilo pregršt CGI-a. Bilo je grandiozno, i sve to, ali sve ono što je bilo suptilno u prvom filmu, postupno se pogubilo u drugom i trećem. A sad s prvim i drugim dijelom Hobita, ista je priča samo potencirana na desetu.“

„Čini mi se da je Peter postao poput Ridleyja Scotta, čovjek-industrija, s toliko ljudi koji ovise o njemu. Mislio sam da će Ljupke kosti biti njegov manji, intimniji film poput Heavenly Creatures, ali snimio ga je s 90 milijuna dolara budžeta. Duh specijalnih efekata izašao je iz boce i zgrabio ga je“, u nekoliko rečenica Mortensen je opisao što i dobar dio publike žestoko zamjera Jacksonu.

6 komentara za “Viggo Mortensen o LotR-u: Jackson je žrtvovao suptilnost za CGI

 • Tetanus says:

  Word!!!

 • dosada says:

  I sve mi se čini da još u LOTR-u oko scenarija i montaže ekipa oko njega odradila lavovski del posla, barem sudeći po Hobbitu. Hobbit je jednostavno sprdnja od filma (:

 • thora says:

  lajk za komentar ispod slike.

 • Jackson nipošto nije neki vrhunski redatelj. Glumačka ekipa i vrhunska priča, u manjoj mjeri i scenarij te pacing i produkcijska vrijednost su iznijeli tu trilogiju.

 • FILMOMAN says:

  Gospodar prstenova je po mom misljenju najbolji film u povijesti filma

 • grashevina says:

  Hahaha Viggo i Srah Jessica Parker na slici, uljepsali ste mi dan!

Leave a Reply

Your email address will not be published.