Veliki filmski kviz: Pitanja i odgovori

Piše: Sven Mikulec

U nedjelju smo održali treći po redu Veliki filmski kviz, a za sve čitatelje koje bi možda moglo zanimati kakvi su izazovi dočekali natjecatelje, odlučili smo objaviti sva pitanja. Testirajte znanje i provjerite biste li mogli ugroziti Nemoćnu gomilicu na njihovu putu do druge pobjede.

kvizz
Opće znanje

 1. Ime koje države možemo naći u naslovu kultnog noira iz 1941. godine s Humphreyjem Bogartom u glavnoj ulozi?
 2. Od čega je građen čovjek u naslovu poznatog filma iz 1973. godine, koji je 2006. dobio grozno primljeni remake s Nicolasom Cageom u glavnoj ulozi?
 3. Nabrojite filmove 51-godišnjeg američkog redatelja Davida Finchera koji se bave serijskim ubojicama. (Maksimalno tri boda.)
 4. Koliko je Akademijinih priznanja za najboljeg redatelja u svoje vitrine pospremio Alfred Hitchcock?
 5. Navedite ime poznate dječje televizijske emisije iz devedesetih u kojoj je „najljepšu trećinu“ činila glavna zvijezda filma U raljama života Rajka Grlića.
 6. Kojeg je stripovskog junaka, u čije je odijelo jednom prilikom uskočio redatelj Grada lopova (The Town), prilično besmisleno voditi u kino na projekciju nijemog filma?
 7. Kako se zove hrvatski redatelj u čijem životopisu, uz Šumu summarum i rad na Bitangama i princezama, stoji i da je pokrenuo filmski podcast pod nazivom Filmske repulzije?
 8. Iz kojeg je filma iz sedamdesetih sljedeći citat: Mislim da u svojim rukama imamo mrtvog morskog psa. (I think what we got in our hands is a dead shark.)
 9. Probleme kojeg američkog presjednika tematizira jedan od najpoznatijih novinarskih filmova svih vremena, Svi predsjednikovi ljudi?
 10. Psiho je 1960. iznenadio publiku priličnom ranom smrću glavnog ženskog lika. Koji je horor redatelj 1996. godine dozvolio da mu poznata glumica s reklamnih postera filma na samom otvaranju priče bude ubijena?
 11. Koji se pridjev nalazi u naslovu filma u kojem gorostas dobra srca u život vrati sićušnog miša nazvanog Mr. Jingles?
 12. Nastavite niz filmova još jednim djelom: Blagajnica hoće ići na more, Fine mrtve djevojke, 100 minuta slave, Kino Lika, __________________________.
 13. Navedite ime američke redateljice i scenaristice koja je 2003. godine nagrađena Oscarom za najbolji originalni scenarij za svoj rad na filmu Izgubljeni u prijevodu (Lost in Translation).

Prepoznaj film po pjesmi

Pjesma 1:

Pjesma 2:

Pjesma 3:

Pjesma 4:

Pjesma 5:

Pjesma 6:

Pjesma 7:

Prepoznaj film po fotografiji

Fotografija 1:

a

Fotografija 2:

b

Fotografija 3:

c

Fotografija 4:

d

Fotografija 5:

e

Fotografija 6:

f

Fotografija 7:

g

Prepoznaj film po razgovoru

Razgovor 1:

Razgovor 2:

Razgovor 3:


Razgovor 4:

Razgovor 5:

Razgovor 6:

Razgovor 7:

 

Pogodi tko (5 hintova o jednoj osobi – što prije ekipa otkrije rješenje, više bodova zaradi.)

Osoba 1

Hint za 5 bodova: Rođen u obitelji drvosječe u prvoj polovici 20. stoljeća, u dosta ranoj dobi otkrio je interes za glumu i svoj glumački put započeo na školskim predstavama.

4: Nakon školovanja za električara, profesionalno se počeo baviti glumom, a srednju glumačku školu završio je u Novom Sadu.

3: Na velikom ekranu debitirao je 1960. godine kao mladić koji za vrijeme rata židovsku djevojku pokušava spasiti ženidbom.

2: Bliski prijatelj Antun Vrdoljak nagovorio ga je da uđe u politiku, a na izborima 1992. izabran je u Sabor kao kandidat HDZ-a.

1: U ožujku 2008. pokopan je na Lovrincu, nakon što je tri dana ranije u svom domu preminuo od srčanog udara, iza sebe ostavivši dva sina glazbenika.

Osoba 2

5: Otac ovoga glumca rođenog dvije godine prije Woodyja Allena bio je Alžirac talijanskog porijekla.

4: Usprkos obećavajućoj karijeri boksača – prva tri meča završio je nokautom protivnika – i ljubavi prema nogometu, bacio se u glumačke vode i široj javnosti se predstavio 1960. godine.

3: 1966. morao se razvesti od supruge nakon što je tabloide zaokupirala njegova skandalozna afera sa švicarsko-američkim seks simbolom šezdesetih, glumica Ursulom Andress.

2: Kao jedno od zaštitnih lica francuskog Novog vala, ostvario je vrijedne suradnje s Jean-Lucom Godardom i Jean-Pierreom Melvilleom.

1: Uz sav rad na filmu i, u zrelijim godinama, kazalištu, pamtit ćemo ga prije svega kao Michela iz Godardova filma Do posljednjeg daha (Breathless).

Osoba 3

5: Rođen u Teksasu djelomično indijanskog porijekla, ovaj je tip diplomirao na Harvardu, i tek onda uskočio u glumačke vode.

4: Na Harvardu mu je prvi susjed bio bivši kandidat za predsjednika SAD-a, Al Gore, s kojim je neko vrijeme i nastupao u navodno vrlo lošem country bendu.

3: Prvu nominaciju za Zlatni globus donijelo mu je tumačenje supruga legendarne country pjevačice Lorette Lynn 1980. godine.

2: Glumački uspjesi koje je ostvario od devedesetih do danas pokazuju nam da u Hollywoodu, što god mi mislili, itekako ima zemlje za starce.

1: Jedino priznanje koje je dobio od Akademije zaradio je hvatanjem odbjeglog Harrisona Forda u jednom od najpoznatijih trilera devedesetih.

 

4 komentara za “Veliki filmski kviz: Pitanja i odgovori

 • hhh says:

  gggg

 • callac says:

  a di su odgovori? :)

 • Sven Mikulec says:

  Odgovori na pitanja:

  OPĆE ZNANJE

  1. Malta
  2. pruća
  3. Zodiac, Se7en, The Girl with the Dragon Tattoo
  4. 0
  5. Malavizija
  6. Daredevil
  7. Ivan-Goran Vitez
  8. Annie Hall
  9. Richard Nixon
  10. Wes Craven
  11. zelena
  12. Majka asfalta
  13. Sofia Coppola

  PREPOZNAJ FILM PO PJESMI

  1. Policajac s Beverly Hillsa
  2. Uragan (Hurricane)
  3. Život je lijep
  4. Pakleni šund
  5. Povratak u budućnost
  6. Ponoćni kauboj
  7. Veliki Lebowsky

  PREPOZNAJ FILM PO FOTOGRAFIJI

  1. Tucker i Dale protiv zla
  2. Chungking Express
  3. Put(ovanje) na Mjesec
  4. Party at Kitty and Stud’s (The Italian Stallion)
  5. Kradljivci bicikala
  6. Trick r Treat
  7. Srpski film

  PREPOZNAJ FILM PO RAZGOVORU

  1. Monty Python i Sveti gral
  2. Bubimir
  3. Dobri Will Hunting
  4. Nasljednica (The Heiress)
  5. Duga mračna noć
  6. Nemilosrdni gadovi
  7. Vrtoglavica

  POGODI TKO

  Boris Dvornik
  Jean-Paul Belmondo
  Tommy Lee Jones

 • swvi says:

  20/51 bi imao ja solo, sad sam se testirao. 😀
  Nekoga da nađem za hrvatske filmove i za biografije o stvarnim osobama ( šteta što taj dio nije o izmišljenim ) i na konju sam. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.