Veliki filmski kviz (23. 2.): Pitanja i odgovori

Piše: Sven Mikulec

1. kategorija: Opće znanje

 

1. Predvečerjem kojeg rata se bavi kritički dobro primljena drama Studengora s Judeom Lawom i Nicole Kidman?

2. Koju stranu svijeta dijele naslovi filma s najmlađom glumicom nominiranom za Oscara u kategoriji najbolje glavne uloge i jedan od najpoznatijih filmova redatelja Waltera Hilla?

3. Uz Chevyja Chasea i Stevea Martina, koji je glumac činio trio holivudskih zvijezda koji odjašu pomoći meksičkom selu koje maltretira zloglasni bandit, u komediji Johna Landisa iz ’86. godine?

4. Kako se zove američka serija – i svemirska stanica – koja je u svemiru preživjela 5 sezona sredinom devedesetih, i to s naše gore listom u jednoj od glavnih uloga?

5. „Priča bi trebala imati svoj početak, sredinu i kraj… ali ne nužno u tom redoslijedu“, izjavio je francuski redatelj švicarskih korijena kojeg mnogi smatraju jednim od najvećih ikada. O kome se radi?

6. Marlon Brando postao je 1973. drugi glumac u povijesti filma koji je odbio Oscara za najbolju ulogu, nakon što je istu stvar dvije godine ranije učinio George C. Scott. I dok je Scott odbijanje obrazložio tvrdnjom da je svaka glumačka izvedba jedinstvena i ne može se usporediti s drugima, Brando je kao objašnjenje naveo loš tretman koji u holivudskim filmovima ima… koja manjina u Americi?

7. Kojeg je nekad iznimno popularnog, još uvijek živog britanskog pjevača američki glumac Dustin Hoffman 1973. na odmoru na Jamajci navodno nadahnuo da snimi pjesmu “Picasso’s Last Words”?

8. Koja država povezuje Luisa Bunuela, Anthonyja Quinna i Gaela Garciju Bernala?

9. Kako se zove 45-godišnji njujorški redatelj koji na svojim filmovima često surađuje s filmskim skladateljem i bivšim pjevačem i gitaristom benda Pop Will Eat Itself Clintom Mansellom?

10. Navedite naslov pjesme i ime izvođača koji su Kralju lavova donijeli Oscara za najbolju originalnu pjesmu. (2 BODA)

11. Koji je kontroverzni američki predsjednik poslužio kao inspiracija Davidu Lynchu i Marku Frostu pri smišljanju imena jednom od glavnih likova u Twin Peaksu?

12. Od dvanaestorice zatvorenika kojima američka vojska ponudi slobodu pod uvjetom da pođu na samoubilačku misiju i napadnu francuski dvorac krcat nacistima netom pred Dan D, koliko njih kraj filma Roberta Aldricha dočeka na životu?

13. Navedite ime jednog od najcjenjenijih hrvatskih filmskih teoretičara koji je objavio knjige poput „Film: Zabava, žanr, stil“, „Razumijevanje perspektive“ i „Teorija filma“.

­­14. Kako se u filmskom rječniku, prema francuskom izrazu, stručno naziva scenski aranžman, tj. određivanje položaja i kretanja glumaca pred kamerom ili na pozornici?

 

2. kategorija: Prepoznaj film po pjesmi

Pjesma 1:

Pjesma 2:

Pjesma 3:

Pjesma 4:

Pjesma 5:

Pjesma 6:

Pjesma 7:

Pjesma 8:

3. kategorija: Prepoznaj film po fotki

Fotka 1:

fotka 8

Fotka 2:

fotka 1

Fotka 3:

fotka 2

Fotka 4:

fotka 4

Fotka 5:

fotka 5

Fotka 6:

fotka 6

Fotka 7:

fotka 7
4. kategorija: Prepoznaj film po razgovoru
Razgovor 1:

Razgovor 2:

Razgovor 3:

Razgovor 4:

Razgovor 5:

Razgovor 6:

Razgovor 7:

Razgovor 8:

5. kategorija: Pogodi tko (boldani hintovi su oni na kojima je ponuđen točan odgovor)
OSOBA 1

Za 5 bodova: Rođena u Buenos Airesu 1976. godine, ova je glumica već s 3 godine pobjegla od rata s ostatkom obitelji u Europu.

Za 4 boda: U svom debiju u američkom filmu, pojavila se uz bok glumcu koji će umrijeti 7 godina kasnije.

Za 3 boda: Snimajući francusku komediju OSS 117: Kairo, gnijezdo špijuna, zaljubila se u redatelja u uskoro mu postala ženom. Danas imaju dvoje djece.

Za 2 boda: Na ovogodišnjem festivalu u Kustendorfu u Srbiji bila je predsjednica žirija.

Za 1 bod: 2011. godine odigrala je ulogu u kasnijem dobitniku Oscara za najbolji film, i pritom je bila nominirana za najbolju žensku glavnu ulogu.

 

OSOBA 2

5: Ovaj filmski i kazališni glumac škotskog i irskog porijekla rođen je daleke 1908. godine u Indiani, a na sveučilištu Princeton završio je studij arhitekture.

4: Iz rata se vratio kao višestruko odlikovan vojnik, ali o svojim iskustvima po europskim bojištima uglavnom nije želio pričati.

3: Kad je došao u New York u potrazi za poslom, stan je dijelio s Henryjem Fondom, a prva djevojka s kojom je spavao navodno je bila glumica Ginger Rogers, kako je kasnije priznao u svojoj autobiografiji.

2: Komedija Ernsta Lubitscha, Trgovina iza ugla, u kojoj su Margaret Sullavan i on odigrali glavne uloge, poslužila je kao predložak romantičnoj komediji iz devedesetih pod naslovom Imaš poruku ili You’ve Got Mail.

1: Na dodjeli Oscara u veljači 1941. godine okitio se zlatnim kipićem za glavnu mušku ulogu u romantičnoj komediji George Cukora Filadelfijska priča.

 

OSOBA 3

5: Ovaj poznati književnik rođen na Rhode Islandu dosad je objavio ravno deset romana, posljednji od kojih je svjetlo dana ugledao 2006. godine.

4: Književni kritičar Harold Bloom uvrstio ga je među četvoricu glavnih romanopisaca svoga vremena, u društvo Dona DeLilla, Thomasa Pynchona i Philipa Rotha.

3: Pulitzerovu nagradu donijela mu je priča o jednoj maloj obitelji koja se pokušava nositi sa svijetom nakon neobjašnjene kataklizme.

2: 2007. je u kinima zaigrala adaptacija njegova romana o šerifu Edu Tomu Bellu, kojeg je utjelovio američki glumac Tommy Lee Jones.

1: Njegov roman Blood Meridian Time Magazine uvrstio je među 100 najvažnijih knjiga na engleskom jeziku objavljenih između 1923. i 2005. godine.

2 komentara za “Veliki filmski kviz (23. 2.): Pitanja i odgovori

 • Sven Mikulec says:

  Odgovori:

  OPĆE ZNANJE

  1. Američkog građanskog
  2. jug (Beasts of the Southern Wild, Southern Comfort)
  3. Martin Short (film Tri amigosa)
  4. Babylon 5
  5. Jean-Luc Godard
  6. Indijanci
  7. Paula McCartneyja
  8. Meksiko
  9. Darren Aronofsky
  10. Elton John – Can You Feel the Love Tonight
  11. Harry S. Truman
  12. 1 (lik Charlesa Bronsona)
  13. Hrvoje Turković
  14. mizanscena

  PREPOZNAJ FILM PO PJESMI

  1. Cool Hand Luke
  2. Moje pjesme, moji snovi (The Sound of Music)
  3. Duga mračna noć
  4. Rekvijem za snove
  5. Prljavi ples
  6. Gas do daske 2
  7. Cable Guy (Nepodnošljivi gnjavator)
  8. Nashville

  PREPOZNAJ FILM PO FOTKI

  1. Mrtav ladan
  2. O za osvetu (V for Vendetta)
  3. Pucanj nije brisan (Blow Out)
  4. Polja smrti (The Killing Fields)
  5. Cinderella Man
  6. The Man Without a Past
  7. Stranger Than Paradise

  PREPOZNAJ FILM PO RAZGOVORU

  1. Šuma summarum
  2. Serenity
  3. Leon profesionalac
  4. Stand By Me
  5. Donnie Darko
  6. Point Break (Pakleni val)
  7. The Room
  8. Caddyshack

  POGODI TKO

  Osoba 1: Berenice Bejo

  Osoba 2: Jimmy Stewart

  Osoba 3: Cormac McCarthy

 • 9 - 7 says:

  jeben kviz!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.