VAFI najava – udarna subota

Piše: Deni Zgonjanin

Subotu se na VAFI-ju ne smije propustiti. Prava festivalska šarena atmosfera trajat će od jutra. Za djecu je rezervirano crtanje i brdo zanimljivih projekcija, a stariji će moći saznati sve o animama te vidjeti drugu, ne tako poznatu stranu japanske animacije.

Samo treba odabrati svoj program. Subotu na VAFI-ju (Internacionalnom festivalu animiranog filma djece i mladih Varaždin) neće biti tako lako pratiti. Kako se radi o predzadnjem danu festivala u Multimedijalnom centru Kult održat će se čak četiri službene projekcije tj. projekcije animiranih filmova koji se natječu za statuu VAFI.

Vrlo zakakana priča

U 9:30 na rasporedu u Kultu prvi je blok filmova iz kategorije MIDI (11-14 godina), a točno u podne drugi. U obje projekcije vidjet ćemo 36 crtića iz Hrvatske, Slovenije, Belgije, Italije, Kine, Portugala, Srbije, Češke, Rusije i Egipta. Ako je suditi po nazivima poput “Vrlo zakakana priča”, “Surogad” ili “Glista u Zavodu za zapošljavanje” očekuju nas zanimljivi crtići.

Ništa manje maštoviti filmovi prikazat će se u službenim projekcijama kategorije MAXI (15-18 godina) koje počinju u 17 i 18 sati. Službenu selekciju prošlo je 25 animiranih filmova iz Slovenije, Srbije, Velike Britanije, Kine, Južne Koreje, Hrvatske, Austrije, Mađarske i Njemačke.  Točnu satnicu filmova možete pogledati ovdje.

O mačkama i psima i ime na samurajskim slovima

No, subota je puna i “off programa”. Od 10 ujutro u palači Herzer one najmlađe očekuju čak dvije radionice.  Prva “Spasi me” posvećena je ovogodišnjoj humanitarnoj akciji za varaždinsku Udrugu “SPAS”. Djeca će u društvu moći nacrtati sve što žele o mačkama i psima.

Druga radionica „Napiši svoje ime“ posvećena je zemlji partneru festivala – Japanu, a zainteresirani će uz pomoć japanske animatorice Maye Yonesho te naših zaljubljenica u Japan Sanju Železnjak te Ivu i Željku Tkalec svoje ime napisati na pismu ove daleke zemlje.

Za najmlađe je, također u Kultu, u 15 sati predviđeno još crtića. “Mijine kućne vratolomije” nacrtala je Mija, Zagrepčanka koja ima samo 10 godina. Radi se o seriji od 13 jednominutnih crtića.

Sve o animama i drugačijoj japanskoj animaciji

Ni ona malo starija publika neće biti zakinuta na VAFI-ju u subotu. U 15 sati u palači Herzer japanski animator Dino Sato održat će predavanje o animama. Ovo je idealna prilika da ga pitate sve što ste ikad htjeli znati o ovoj tipično japanskoj tehnici.

Također,  u subotu  navečer u 19:30 u MMC-u KULT ozbiljnija publika moći će zaploviti u svijet ne tako poznatog japanskog animiranog filma.

–        Svi znaju za Pokemone, Pikachua i Hello Kitty. Mi ćemo publici približiti onaj drugi dio japanske animacije – povijesni, dakle temelje na kojima su nastali danas popularni japanski animirani filmovi. Ti se filmovi ne mogu vidjeti na televiziji, zaista su raritet, a prikazat ćemo ih u programu “Povijest japanske animacije” – najavila je programska direktorica Sandra Malenica.

Publika će dobiti i vodič kroz 70 minuta povijesti japanske animacije, a najstariji isječak filma koji ćemo vidjeti nastao je prije više od 90 godina.

Svi programi su besplatni!

VAFI SUBOTA:

SUBOTA, 14. travnja

9.30 MMC Kult

MIDI 1 – službena projekcija

10.00 Palača Herzer

Radionica za djecu – “Napiši svoje ime na japanskom”

(Maya Yonesho, Sanja Željeznjak, Iva i Željka Tkalec)

Radionica za djecu – “Nacrtaj svog psa ili mačku”

(u sklopu humanitarne akcije “Spasi me” za Udrugu SPAS)

12.00 MMC Kult

MIDI 2 – službena projekcija

15.00 Palača Herzer

Projekcija filmova Dina Sata

Predavanje Dina Sata – “Japanime”

15.00 MMC Kult

Projekcija filmova za djecu – „Mijine kućne vratolomije”

17.00 MMC Kult

MAXI 1 – službena projekcija

18.00 MMC Kult

MAXI 2 – službena projekcija

19.30 MMC Kult

Taiji Yabushita – “Povijest japanske animacije”

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.