Uskoro premijera dokumentarca o Valteru, branitelju Sarajeva

Piše: Martina Krivokapić

Od povijesne legende Drugog svjetskog rata Vladimira Perića Valtera, do mita sa filmskog platna i lika Velimira Bate Živojinovića, kroz povijest jednog naroda koji više ne postoji, kreće se priča o vremenima zaštitnika i heroja, u obliku dugometražnog dokumentarnog filma Valter, redatelja Andreja Aćina.

Više milijardi ljudi širom svijeta upoznalo je Valtera u filmu Valter brani Sarajevo režisera Hajrudina Krvavca, zbog čega Andrej Aćin u ovom dokumentarcu pokušava istražiti fenomen svjetskog uspjeha koji je ovaj film doživio, kako je lik Valtera promijenio život Velimira Bate Živojinovića, ali i približiti nam život Vladimira Perića, originalnog Valtera. Saznat ćemo odakle je potekla silna kineska ljubav prema ovom filmu, njegovom glavnom glumcu i liku koji tumači. U svojoj srži, ovaj se dokumentarac bavi odnosom između mita i stvarnosti i predstavlja odu herojstvu stvarnih i filmskih junaka.

Velimir Bata Živojinović svjedoči kako ga je uloga sarajevskog obavještajca promijenila i proslavila. Govori o detaljima posjete Kini u kojoj je ikona i danas. Posebnu emociju nosi Batina ispovijest, koja je snimana na Kubi. On govori i o vlastitim životnim bitkama, borbi sa teškom bolešću koju je po drugi put tamo pobijedio. Od ostalih sugovornika filma ćemo čuti o tome tko su istinski heroji i da li se možda i danas neki od njih nalaze među nama.

Premijera filma očekuje nas u beogradskom Sava Centru, a zakazana je za 4.11.2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.