Uskoro počinje Cannes!

Piše: Matija Pavlic

Ovogodišnji filmski festival u Cannesu započinje 16. svibnja, sa filmom Wesa Andersona Moonrise Kingdom. Priča je smještena u 60-te godine prošlog stoljeća, na otok gdje zaljubljeni mladi par zajedno bježi, a čitav otok kreće u potragu za njima. U ulozi lokalnog šerifa je Bruce Willis, Edward Norton je vođa izviđača, dok su Bill Murray i Frances McDormand roditelji odbjegle djevojke.

Završni film festivala biti će filmska obrada djela Thérèse Desqueyroux  pisca Françoisa Mauriaca. Redatelj filma je Claude Miller, a središnja tema filma je nesretno udana žena koja se nastoji osloboditi društvenih predrasuda francuskog društva  20-tih godina prošlog stoljeća, i dosadnog života na seoskom imanju.

Ovogodišnji predsjednik žirija će biti talijanski redatelj Nanni Moretti, a sami festival će obilježiti činjenica da nema niti jednog ženskog redatelja niti redatelja debitanta.

Pregled festivala u Cannesu 2012

U ponudi ove godine valja istaknuti Rust & Bone Jacquesa Audiarda, film  o samohranom ocu koji se odjednom nađe sam sa svojim petogodišnjim sinom. Holy Motors Leosa Caraxa o čovjeku koji se seli kroz mnoštvo paralelnih života. Glumci su Kylie Minogue, Eva Mendes i Denis Lavant. David Cronenberg nastupa sa Cosmopolisom, koji nam prikazuje dan u životu multimilijunaša Erica Packera kojeg glumi Robert Pattinson.

The Paperboy Lee Danielsa, o ubojstvu zatvorenika osuđenog na smrt(John Cusack) kojeg istražuju Matthew McConaughey i Zac Efron, a pojavljuje se i misteriozna žena (Nicole Kidman) je uvjerena da je pokojnik nevin. Film je također izveden prema književnom djelu. Gledat će se i film Andrewa Dominika, Killing Them Softly,  u kojem Brad Pitt glumi mafijaškog plaćenika koji progoni dvojicu ovisnika koji su varali na pokeru. Korejski redatelj Hong Sang Soo gostuje sa In Another Country, koji govori o tri Ane koji jedna za drugom posjećuju isti hotel i sreću iste ljude.


Leave a Reply

Your email address will not be published.