Uskoro nam stiže i Hitchcockova biografija

Piše: Ivan Andrijanić

  Veliki majstor jeze, legendarni britanski režiser Alfred Hitchcock, autor djela kao što su Psycho,Vertigo, The Birds, North by Northwest i drugih filmova koji su obilježili 20. stoljeće, dobio je napokon i svoju ekranizaciju.

Film jednostavnog naziva Hitchcock odvija se za vrijeme snimanja spomenutog autorovog remek-djela Psycho, te se koncentrira na odnos slavnog meštra, u izvedbi famoznog Anthonya Hopkinsa, te njegove žene Alme Reville, koju utjelovljuje markantna Helen Mirren.

U ostalim ulogama nalaze se Scarlett Johansson kao Janet Leigh te James D’Arcy kao Anthony Perkins. Zanimljiv je i podatak da će se karizmatični glumac Michael Wincott, poznat uglavnom po rolama razno-raznih filmskih negativaca (The Crow, Strange Days, The Count of Monte Cristo), naći u ulozi stvarnog serijskog ubojice Eda Geina, koji je inače inspirirao sam lik Normana Batesa, a i još jednu horor ikonu, Leatherfacea u The Texas Chainsaw Massacre, iz 1974. godine.

Režije nadolazećeg filma uhvatio se Sacha Gervasi, dosad uglavnom poznat kao scenarist (Spielbergov The Terminal jedna je od njegovih ideja). Kao redatelj debitirao je 2008. godine dokumentarcem Anvil: The Story of Anvil, koji je govorio o istoimenom bendu.

Autor koji je prvi prekršio nepisano filmsko pravilo i na pola filma ubio glavnu glumicu (scena tuširanja u Psychu), mnogima izazvao noćne more i traume od krilatih stvorenja (The Birds), nevjerojatno intenzivno i realno prikazao osjećaj panike i tjeskobe od visine (Vertigo), a i režirao film koji ima jednu od najmaštovitijih sekvenci sna uopće (Spellbound), postignutu zahvaljući suradnji sa glasovitim nadrealistom Salvadorom Daliem, čiji je inače bio veliki fan, zaslužio je pošten film. Sudeći prema glumačkoj postavi, a i redatelju, mogli bismo se nadati najboljem. Film stiže u američka kina 23. studenog.

Leave a Reply

Your email address will not be published.