Umro H. R. Giger, kreator Aliena

Piše: tonymelo

1

Švicarski umjetnik Hans Rudolf Giger, najpoznatiji po kreaciji kultnih čudovišta iz Alien franšize, preminuo je u 74. godini od ozljeda zadobivenih u padu.

Premda je najpoznatiji po dizajnu Aliena, za što je 1980. dobio i Oscara, radio je na brojnim projektima. Neki od njih, poput nikad prežaljenog filma Dune, nikada nisu ugledali svjetlo dana, dok su drugi osvajali brojne nagrade. Zbog iznimnog doprinosa filmskoj i književnoj umjetnosti, ovaj je nadrealistički slikar, kipar i dizajner 2013. godine primljen u Science Fiction and Fantasy Hall of Fame.

Rođen 1940. godine u švicarskom gradu Churu, inspiriran djelima Salvadora Dalija i pričama H.P. Lovercrafta, razvio je vlastiti, bizarni, monokromatski stil u kojemu se ističe ideja spajanja čovjeka i stroja. Osim filmova, radio je i na dvije video igre (Dark Seed i Dark Seed II) te surađivao s brojnim glazbenicima na dizajnu covera albuma (bendovi poput Celtic Frost, Magma, Dead Kennedys, Danzig…).

Iza sebe je ostavio suprugu Carmen Mariu, direktoricu muzeja posvećenog njemu.

2 komentara za “Umro H. R. Giger, kreator Aliena

  • DS says:

    Prvi način na koji će žalosna rodbina, suradnici i prijatelji ispratiti umjetnika biti će skakanje cijena njegovih radova za 40000%.

    Ponajbolji umjetnik 20. stoljeća.

  • damir says:

    Svakome tko voli SF Alien je kreacija koju pamtite zauvijek.

Leave a Reply

Your email address will not be published.