UHVATI FILM FEST

Piše: Deni Zgonjanin

Uhvati Film Fest djeluje već deset godina u Novom Sadu, u organizaciji prije udruge studenata, a sada udruge Parnas. Od prije dvije godine udruga SPIRIT iz Rijeke preuzela je partnerstvo i za Hrvatsku. Tako je prošle godine organiziran i riječki dio Festa, koji sadrži  projekcije dokumentarnih filmova ali i popratne radionice multimedije, poneku izložbu i druge aktivnosti, ovisno o mogućnostima i idejama tog međunarodnog tima. Ove godine Festival dobiva i nove produžetke, osim dva riječka dana (2. 11. HKD i 3.11. Art kino), skraćene verzije s “best of” izborom prikazati će se u Puli i u Zagrebu. Riječ je o tematskom Festivalu za filmove koji obrađuju temu invaliditeta, ili autor mora biti osoba sa invaliditetom, pri čemu tema može biti razno. Filmovi su trajanja od dvije do 30 minuta. Uhvati FILM polazi od ideje da se osobe sa invaliditetom kroz ovakav fest aktiviraju, daju svoju poruku i kreaciju u javnost, te da se javnost upozna s nekim temama koje su slabije obrađivane, jer su dosta zahtjevne i “malo touchy”, recimo to tako.

Filmovi koji dolaze na Fest kroz Natječaj prikupe se iz više zemalja, pa je bilo filmova iz Bugarske, Italije, Njemačke, Hrvatske, Srbije, Bosne i drugih, a raznovrsna je i produkcija, od amatera, udruga koje se bave navedenom tematikom, ali i do poznatih TV kuća. Ono što je zajedničko svim filmovima je da su duhoviti, edukativni, ponekad iznenađujuće direktni i u svakom slučaju jako zanimljivi. Međunarodni žiri ( ove godine Njemačka, Srbija i Hrvatska,) bira radove koji izbjegavaju patetiku i imaju dobru priču. Ove je godine u Novom Sadu prikazano 30 filmova u 6 dana trajanja Festa, u Rijeci će se izbor suziti na dva dana, dok je za Pulu i Zagreb priređen “best of” dvosatnog filmiranja.

Za više informacija možete posjetiti facebook SPIRIT RIJEKA ili samo doći na jedan od navedenih riječkih dana, te u Pulu, kino Valli, nedjelju 4.11. ili Zagreb kino Europa, ponedjeljka 5.11, sve počinje u 19h a ulaz je dobrovoljni prilog. Službena web stranica na kojoj se nude informacije i zaprimaju prijave za filmove je www.uhvatifilm.org

Leave a Reply

Your email address will not be published.