U riječkom Art kinu premijera filma o prvom romskom amaterskom teatru

Piše: Jelena Androić

U riječkom Art kinu Croatia u srijedu 31. listopada bit će prikazan vrlo neobičan film, novi dokumentarac redatelja Zorana Kreme. Dokumentarac nazvan Teatar Chaplin – tragikomedija u četiri čina prati grupu mladih Roma koji su pod vodstvom Nasera Sokolija odlučili osnovati prvi amaterski romski teatar u Europi. Film istražuje motivaciju u pozadini ove neobične inicijative, razne peripetije prilikom stvaranja nove predstave i prvih međunarodnih nastupa izvan Hrvatske.

Glavni lik filma je sanjar koji, kao i junaci klasičnih tragedija, u sebi nosi tragičnu krivnju. Tako ovaj film postaje i priča o njemu, ispričana u formi tragedije, koja se nametnula sama po sebi. Prema definiciji, tragedija se sastoji od četiri glavna dijela, prologa, epizodija, stasima i eksoda, a svi će se ovi dijelovi moći prepoznati u filmu, no jednako će tako, vrlo brzo biti jasno da je Nasera, ovaj romski teatar, kao i Rome općenito, teško podvesti pod neki teorijski ključ, usustaviti ih i objasniti. Srećom, to nije ni potrebno, trebalo im je samo dati prostora da ispričaju svoju priču kroz dokumentarni prikaz sna jednog velikog sanjara.

Prigodnom druženju u Art-kinu Croatia posebno će pridonijeti mladi pjevač Orhan Sali, reper El nigre te trubački sastav Skandal Bend iz Pule.

Leave a Reply

Your email address will not be published.