U pripremi još dva filma o Muhamedu

Piše: Jelena Androić

U vremenu kad su aktualni protesti protiv filma “Innocence of Muslims” Egipćanina s adresom u SAD-u, redatelja Nakoulae Basseleya Nakoulae (aka Sam Bacile), dva su filmaša također hrabro najavila snimanje filmova čija je tema prorok Muhamed.

Protesti su diljem muslimanskog svijeta počeli nakon objavljivanja filma “Innocence of Muslims” na youtubeu, u kojem se Muhameda opisuje kao ženskaroša i pedofila. Film je uznemirio i one koji smatraju da je bogohulno Muhameda uopće prikazivati na filmu. No, po pisanju The Timesa, još su dva redatelja odlučila krenuti kontroverznim putem tematiziranja Muhameda, a zanimljivo je da su obojica bivši vjernici koji više ne prigrljuju islam te djeluju iz SAD-a.

Prvi je Mosab Hassan Yousef, Palestinac koji je prije nekoliko godina preselio u Los Angeles. Yousef je za LA Times izjavio da je već okupio “prominentne hollywoodske glumce”, te da će mu film koštati oko 30 milijuna dolara. Film će se jednostavno zvati “Muhamed” a cilj mu je muslimanskom svijetu predstaviti pravu sliku njihovog vjerskoga vođe. Redatelj je također naveo da će film biti sličan “Pasiji” Mela Gibsona.

Drugi je filmaš Ali Sina, kanadski ateist koji je odgojen kao musliman u Iranu. On je pak za svoj film skupio 2 milijuna dolara, a Muhameda namjerava prikazati kao kultnog vođu u stilu Davida Koresha, teksaškog vođe sekte Branch Davidians, ili Jima Jonesa, osnivača sekte Hram naroda, najpoznatije po masovnom samoubojstvu 914 svojih članova. Sina se nada da će početi snimati već iduće godine, ako uspije skupit još 8 milijuna dolara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.