Tko o čemu, Gibson o Židovima

Piše: Sven Mikulec

Nakon uspješnog Apocalypta iz 2006. godine, Melu Gibsonu, čini se, smiješi se novi redateljski projekt.

Navodno se slavni glumac i omiljeni prijatelj paparazza i žutog tiska sprema producirati dramu o velikom židovskom heroju Judi Makabejcu. Za one kojima Biblija uglavnom služi kao podmetač za čašu, Juda Makabejac mnogo je pozitivniji lik od svog nesretnog imenjaka i ubraja se među top 5 židovskih ratnika svih vremena, rame uz rame s takvim veličinama poput Jošue, Gideona, Davida i kečera Goldberga.

Ova vijest pomalo je smiješna ako se prisjetimo te 2006. godine, kada je Gibsona zaustavila policija zbog prebrze vožnje, a on je jadne policajce počeo obasipati antisemitskim uvredama. Kako je znao da su Židovi? Valjda su imali ogromne noseve, ili su bili pohlepni, ili mu nisu htjeli posuditi novce da plati kaznu. Kako bih ja znao, pa nisam ja taj s očitim problemima sa Židovima.

Bilo kako bilo, čini se da simpatični Mel 5 godina kasnije pokušava popraviti dojam koji je ostavio na svijet i porasti u očima židovske zajednice. Za scenarista je odabran autor Sirovih strasti Joe Eszterhas, a Gibson još nije odlučio hoće li se prihvatiti i režije ili će se zadovoljiti s onim “produced by”.

U svakom slučaju, dok se borio protiv višestruko nadmoćnije seleukidske vojske kako bi oslobodio Judeju okrutnih okupatora, Juda Makabejac nije ni slutio da će dvije i pol tisuće godina kasnije biti ovoliko zanimljiv jednom tako velikom čovjeku kao što je naš Mel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.