Tjedan češkog filma u Zagrebu

Piše: Sven Mikulec

0

Od 10. do 16. listopada, dakle od četvrtka ovog tjedna do srijede idućeg, u zagrebačkom će se kinu Europa održati jubilarni dvadeseti Tjedan češkog filma. Zagrepčanima, kao i svima ostalima kojima nije problem potegnuti do metropole, češka će se kinematografija predstaviti s čak osam filmova nastalih između ’69. i ’94., a Tjedan će imati čast otvoriti obiteljska komedija Marie Poledňákove S tobom je divan svijet. Taj je film, inače, u anketi Češke televizije proglašen komedijom stoljeća.

Vrijedi naglasiti kako će druženje s Česima u Europi, inače jedna od najstarijih filmskih manifestacija u Hrvatskoj, biti žanrovski određeno komedijom, kako bi obilježavanje godišnjice proteklo u što veselijem tonu.

Što se programa tiče, Poledňákova će biti zastupljena još jednom komedijom – Kako kitu izvaditi kutnjak (sva sreća na zadnjoj riječi!) priča nam priču o osmogodišnjaku odlučnom mami pronaći supruga, a sebi tatu. Tu su i Svečanosti visibaba Jiříja Menzela o sporu dvaju lovačkih društava oko ubijenog vepra, zatim Bonvivani, glazbena komedija Františeka Podskalskog o trojici seoskih fasadera koji upadaju u nevolje praškog noćnog života, a Briši, konobaru, briši Ladislava Smoljaka upoznaje nas s knjižničarom kojeg u restoranu zamijene za konobara, a on, željan dodatne zarade, iskoristi priliku i uskoro postaje strah i trepet ugostitelja u Pragu.

U Saturninu Jiříja Věrčáka sluga igrom slučaja postaje gospodar svoga gospodara, u romantičnoj komediji Ljeto s kaubojem Ive Nováka gradska se djevojka prilikom odlaska na selo s momkom zaljubljuje u lokalnog dečka kojeg njena konzervativna obitelj teško može prihvatiti, a nikako se ne smije propustiti Pučka škola Jana Svěráka, za Oscara nominirana obiteljska komedija o učenicima koji se moraju naviknuti na novog profesora kakvog nikad dotad nisu imali.

Jedna ulaznica košta 25 kuna, a do paketa za sve ulaznice možete doći ako ste spremni odvojiti 150 kuna. Djeca, studenti i umirovljenici jednu kartu, pak, moraju platiti 20 kuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.