TINKER, TAILOR, SOLDIER, SPY će ispuniti očekivanja?

Piše: Vanja

Adaptacija le Carreova špijunskog romana, po kojoj je i BBC napravio fenomenalnu mini-seriju sa slavnim Sir Alecom Guinnessom u ulozi isto tako slavnog Georgea Smileyja, ima velike izglede za opravdati iščekivanja, šuška se poslije Filmskog festivala u Veneciji. U režiji Tomasa Alfredsona (Let the Right One In), švedskog retadelja kojem je ovo, koliko znam, prvi projekt na „stranom jeziku“, a za čiji je prilagođeni scenarij kriv Peter Straughan, poznata le Carreova novela ponovno je spretno zaigrala, s vrhunskim talentima uposlenim na projektu (Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, John Hurt, Mark Strong, etc.)

Prethodni traileri su već i dali naslutiti da film neće iznevjeriti (iako trailerima nije za vjerovati?), te da ćemo negdje u prosincu ili nešto kasnije imati sreću pogledati vrhunski triler staroga kova, dramatičan, tmuran i „onako kako to treba“. Atmosferičnosti ne može nedostajati romanu smještenom u doba Hladnoga rata, pri čemu je i ova priča (nadam se) vrlo uspješno prenešena na ekran poput svog prethodnika, legendarnog serijala iz ’79. godine.

Dovoljno je reći kako Gary Oldman nosi ulogu jednog od meni najdražih špijuna ikad, predragog lika Georgea Smileyja, kojeg (u nedostatku kvaliteta u preostalom ljudstvu) moraju zvati da ih vadi iz deep BS. Bilo kako jest, Sir Alec Guinness je za ovaj serijal kao i za nastavak (Smiley’s People) dobio BAFTU TV te višestruke nominacije za Primetime Emmy, a šuška se kako bi Oldmanova uloga i njemu samome mogla priskrbiti čak i (čini mi se, poodavno zasluženi) kipić.

Masa stvari ima svoje rimejkove, zašto ne i ovo? Barem valja sve dosad (knjiga, serijal… obećanje?) Živi bili pa doživjeli.

3 komentara za “TINKER, TAILOR, SOLDIER, SPY će ispuniti očekivanja?

Leave a Reply

Your email address will not be published.