’The Blacklist’ otkupljen za punu sezonu

Piše: Nikolina Demark

blacklist

S vremena na vrijeme pojavi se nova serija koja možda i nema ludo originalan koncept ili intrigantnu radnju, ali ima onaj jedan ključni element koji vas tjera na gledanje svake sljedeće epizode. Najčešće je u pitanju centralni lik iza kojeg stoji glumac dovoljno sposoban da podnese svu težinu (nerijetko) lošeg scenarija i kompenzira za ostale plošne nedopadljive likove. The Blacklist je jedna takva serija, James Spader je jedan takav glumac.

Lik je Raymond ‘Red’ Reddington, bivši FBI agent, onda kriminalac/prodana duša, a na kraju… nešto između. Nakon dvadesetak godina freelancinga za narkobosove i vođe terorističkih organizacija, Reddington se dobrovoljno predaje FBI-u pa u suradnji počinju ‘skidati’ jednu po jednu stavku s njegove crne liste internacionalno utjecajnih zločinaca.

Tijekom prva tri tjedna prikazivanja serija je natukla oko 12 milijuna gledatelja po epizodi, a sad i dobila zeleno svjetlo za ostatak sezone. NBC-ev novi proizvod ne odskače od prosjeka tv ponude i neuvjerljiv je čak i za krimi dramu, ali… a čujte, Spader. Čovjek je karizmatičan i redovito uspije u svaki svoj lik – iako se u pravilu dotični uvijek nalazi u moralno sivoj zoni – unijeti svojevrstan magnetski naboj i učiniti ga razlogom zbog kojeg ćemo pratiti seriju ili ostati omađijani filmom. NBC prvenstveno njemu može zahvaliti za ovaj uspjeh.

Leave a Reply

Your email address will not be published.