Terry Gilliamova vječna borba sa vjetrenjačama

Piše: Franjo Zajec

Već dugo nije bilo nikakvih vijesti o finalizaciji filma The Man Who Killed Don Quixote. Čini se da bi ovo mogla biti posljednja.  Želja Terry Gilliama da ostvari svoj dugogodišnji san i snimi film o tragičnom junaku ostat će gotovo sigurno neispunjena.  Iako on to osobno nikad neće priznati, čini se da novce neće uspjeti skupiti za realizaciju ambicioznog projekta.  Tračak nade nudi nam talijanska stranica Altarimini, koja prenosi njegovu izjavu sa pressice u Riminiju, da će još ove godine pokušati skupiti donacije. Tamo je ove subote  dobio, još jedno priznanje, Fellini Foundation Prize.

Podsjetimo, snimanje je trebalo započeti još 2000., sa Johnny Deppom u glavnoj ulozi, no nakon niza bizarnih nesreća, uključujući i ozljedu Jean Rocheforta( koji je trebao glumiti Don Kihota), snimanje je obustavljeno,. Zabilježeno samo odličnim dokumentarcem Lost in la Mancha.

Nakon pravnih zavrzlama i financijskih nedaća, projekt se vratio iz mrtvih kada su svoje sudjelovanje potvrdili Ewan McGregor i Robert Duvall, ponovo, novac je nestao. No, ne odustaje ni nakon 11godina. Da ne bi ispalo da samo o tome muči muku,  Gilliam trenutno radi  na adaptaciji Paul Austerova Mr. Vertigo. Za sad, možemo ga pohvaliti za neviđenu upornost i poželjeti mu puno sreće u konačnoj pobjedi nad vjetrenjačama…iako se i dalje nadamo da ovo nije kraj priče.

Leave a Reply

Your email address will not be published.