Terminator se vraća na velika platna

Piše: Vedrana Vlainić

CLH1.CA.Os.0107.films151.0.1

O holivudskoj originalnosti sve je već rečeno, tako da niti ne iznenađuje previše vijest da su iz naftalina odlučili izvući još jedan provjereni klasik SF/akcijskog žanra i ponovo ga upregnuti u svoju patentiranu money-making mašineriju. Star Wars: Episode VII, Mission: Impossible, Pirates of the Caribbean, zatim uvijek aktualne strip-adaptacije, a sada je na red došao i kultni Terminator.

Koliko god se mi sprdali na račun dobrog, starog Arnieja, ne može se osporiti da je Terminator franšiza jedna od onih koje su imale ogroman utjecaj na žanr. Nakon što je kritika pokopala četvrti nastavak franšize, Salvation iz 2009., odustalo se od ideje snimanja daljnjih nastavaka. Novi Terminator bi trebao biti reboot franšize, Arnold Schwarzenegger je potvrdio da se vraća ulozi koja ga je proslavila, a čovjek odabran da zauzme redateljsku stolicu je gospodin Alan Taylor.

Taylor trenutno završava rad na novom nastavku Thora, The Dark World, što mu je prvi veći film u posljednjih deset godina koje je proveo radeći na mnogim TV uspješnicama, poput popularne Igre prijestolja. Taylorova filmografija je zaista impresivna, radio je podjednako na odličnim dramama kao i na epskim spektaklima, tako da mu post-apokaliptični svijet Terminatora ne bi trebao predstavljati nikakav problem (a možda usput dobijemo i nešto više character developmenta i dramske napetosti nego li je to uobičajeno za akciće). U svakom slučaju, svakako kvalitetniji izbor od Justina Lina (serijal Fast & Furious), koji je prvotno bio uključen u projekt.

Još uvijek neimenovani Terminator 5 trebao bi krenuti s produkcijom početkom sljedeće godine, a u kinima bi ga gledali na ljeto 2015. Švarci je tu, redatelj isto, scenarij je napisan – sada samo treba još osigurati ostale zvijezde. Glasine kruže da je Arnold Schwarzenegger 21. stoljeća, Dwayne Johnson, u igri. U svakom slučaju, nadolazećih mjeseci očekujemo hrpu casting novosti vezanih uz ovaj projekt. Terminator se definitivno vraća, baš kao što je davne ’84. i obećao.

Jedan komentar za “Terminator se vraća na velika platna

  • DS says:

    Smijesno je da se pokopao onaj nastavak koji je nastojao dati nekakav smisao franšizi i ispričati priču. Salvation je drugi po redu Terminator po kvaliteti – daleko iza dvojke, ali svejedno drugi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.