Sutra otvorenje 24. Animafesta

Piše: Marita Li

1

Sutra, u utorak 3. lipnja, u 19:30 u Kinu Europa svečano je otvorenje 24. Animafesta, koji će trajati sve do nedjelje, 8. lipnja. Kratkometražno izdanje Svjetskog festivala animiranog filma podrazumijeva izuzetno bogatu ponudu (153 filma samo u natjecateljskom i panoramskom programu, a još ih je toliko u popratnim programima), zbog čega se prosječni Ivo i Jana mogu osjećati izgubljeno u moru mogućnosti. Ali, bez straha, slijede mutne smjernice.

Osim programa Velikog natjecanja, veliku bi pažnju trebali privući i filmovi ovogodišnjeg dobitnika nagrade za životno djelo – Jurija Norštejna, genijalnog Rusa malenog opusa čije filmove Ježić u magli i Bajka nad bajkama apsolutno treba pogledati (odmah u utorak u Europi u 22:00 na primjer). Bogati program čine i McLarenovi klasici – filmovi Normana McLarena, majstora animacije s eksperimentalnim tendencijama, zatim ciklus Majstori lutkari u kojemu možete vidjeti filmova sa svjetske top-liste najboljih lutkarskih filmova među kojima će se prikazati i dobro poznate Pogrešne hlače Nicka Parka te oskarovac Harvie Krumpet, pa hrvatska i studentska panorama, AnimafestPro, namjenski filmovi, filmovi za djecu, tri dugometražna crtića i još mnogo toga. Rijetko je koji festival raznolikošću svog programa sposoban zahvatiti toliko široku demografiju.

Filmski se program već tradicionalno prikazuje u Europi, Cineplexxu Kaptol i Tuškancu, a popratni program i u nekoliko zagrebačkih galerija te MSU-u. Cijeli filmski program pogledajte ovdje ili ga pokupite sa šeširastih štandova Animafesta i posjetite ovaj kvalitetan zagrebački festival duge tradicije.

A sve one koji se ne nalaze u Zagrebu veselit će vijest da se ove godine Animafest prvi puta širi i izvan granica metropole te će se dio filmova iz programa moći pogledati i u Čakovcu, Daruvaru, Gospiću, Koprivnici, Korčuli, Novskoj, Pazinu, Poreču, Puli, Rovinju, Samoboru, Sisku, Splitu, Velikoj Gorici i Zaboku. Više ni geografske isprike ne vrijede, izvolite posjetiti festival.

Leave a Reply

Your email address will not be published.