Stižu čak dva ‘Indiana Jones’ nastavka?

Piše: Zoran Miković

7

Nakon velikog komercijalnog uspjeha Indiane Jonesa i Kraljevstva kristalne lubanje, četvrtog nastavka jedne od najlegendarnijih  i najomiljenijih franšiza, mnogo se pričalo o skorašnjem izlasku i petog nastavka, no sve je ostalo samo na nagađanjima. Otkad je Disney kupio LucasArts i automatski postao službenim vlasnikom Artsovih franšiza, počelo se nagađati čak i o 6. nastavku Indiane Jonesa. Međutim, negdje je zapelo i sve je ostalo samo na špekulacijama. Predsjednik Disneyja Alan Horn potvrdio je da do sada nema konkretnih postignuća i da se radilo samo o idejama te da se traži odgovarajuća priča, odnosno scenarij. Ipak, neki od sudionika nove, sedme epizode Ratova zvijezda navodno su pristali na suradnju u čak 7 novih naslova – radi se o 3 nove epizode Ratova zvijezda, 3 spin-offa i novom Indiani Jonesu, što će reći da bi novi Indy ipak trebao uslijediti nakon ostvarenja prethodnih 6 projekata.

Jedan od tih nekih sudionika je i glavna faca – Harrison Ford, koji mudro šuti o svemu. Naime, njegovo sudjelovanje u novim epizodama Ratova zvijezda nije definitivno potvrđeno, kao ni to da će mu se pridružiti njegovi stari suborci protiv Imperija Mark Hamill i Carrie Fisher. Sve je još u statusu pregovora. Fordova suradnja i ugovor s Disneyjem te eventualni povratak u nove nastavke obaju franšiza svode se na sve ili ništa, jer će Ford  zasjesti za kormilo Millenium Falcona jedino ako ponovno stavi Indyjev šešir i u ruke uzme bič. Premijera Epizode 7 zakazana je za prosinac 2015., a snimanje bi trebalo početi ovog ljeta, što znači da ćemo tada automatski imati i više pouzdanijih informacija o novim nastavcima Indiane Jonesa.

Problemi sa scenarijem i odugovlačenje nameću nove probleme jer Harrison Ford ima 71 godinu i više nije u naponu snage, niti se sasvim uspio održati na listi zvijezda čiji filmovi pune kino-blagajne. Kao moguće rješenje nameće se svježa krv, a temelji za to su postavljeni angažmanom  Shie Lebeoufa u  Kraljevstvu kristalne lubanje. No, s obzirom na njegovo nedavno “umirovljenje“ pitanje je hoće li on biti pravi izbor i tko bi ga uopće mogao zamijeniti u ulozi sina Indiane Jonesa i njegove partnerice Marion Ravenwood. Na kraju krajeva, pitanje koje bi si svi, od scenarista do publike, trebali postaviti jest – ako je Ford prestar da izvodi vratolomije kao u najboljim danima, a novi protagonist bude njegov sin, hoće li to uopće biti film o Indiani Jonesu?

Leave a Reply

Your email address will not be published.