Stigao trailer za ‘Salingera’, najiščekivaniji dokumentarac godine

Piše: Sven Mikulec

1951. godine J. D. Salinger objavio je roman koji će obilježiti 20. stoljeće. Lovac u žitu oborio je svijet s nogu i odgojio čitave generacije kako čitatelja, tako i novih romanopisaca. Zasićen strkom i neželjenom pažnjom, otuđeni pisac 1965. prestao je objavljivati i jednostavno odlučio nestati.

Još 2005. godine, američki scenarist i producent Shane Salerno (Njujorški plavci, Armageddon, Savages) počeo je raditi na opsežnom dokumentarnom filmu o Salingeru, ali je projekt punih pet godina bio držan u tajnosti. Dva dana nakon smrti slavnoga pisca, svijet je saznao za Salernov film, ali mladom filmašu trebale su još 3 godine da bi projekt pripremio za širu javnost, djelomično i zbog novih svjedoka koji su mu se javljali nakon piščeve smrti. Nakon 8 godina truda i otprilike 2 milijuna dolara vlastitoga novca utučenog u projekt, u rujnu ćemo konačno imati priliku pogledati Salernovu bogatu priču o životu jednog od najvećih misterija svjetske književnosti.

Salerno je u film ukomponirao razgovore s čak 150 ljudi, a svoje vrijedne komentare dale su i brojne poznate face, poput Edwarda Nortona, Philipa Seymoura Hoffmana, Johna Cusacka, Dannyja DeVita, ali i proslavljenih književnika poput E. L. Doctorowa, Toma Wolfea ili Gorea Vidala. Osim filma, uskoro možemo očekivati i Salingerovu biografiju od 700 stranica, koju je Salerno napisao u suradnji s poznatim piscem Davidom Shieldsom. Ono što Salernov film i knjigu o Salingeru čine drugačijima od svega ostaloga napisanog ili snimljenog o povučenom autoru jest to što su, čini se, imali puno više pristupa dokumentima i ljudima koji su Salingeru bili bliski.

Mogu ja pisati što hoću, ali uvjerljivo najbolji uvod u film dao nam je sam Salerno.

Uvest ćemo gledatelja i čitatelja u privatni svijet J.D. Salingera i svjetla reflektora usmjeriti na Jerryja, čovjeka koji je živio u sjeni mita o J.D. Salingeru.

Hoće li mit o neuhvatljivoj ikoni američke proze prošloga stoljeća prerasti u jedan od najboljih filmova godine? Vidjet ćemo 6. rujna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.