Sprema li se nova verzija ’Island of dr. Moreaua’?

Piše: Ivan Andrijanić

island of dr. moreau

Kultni britanski autor Herbert George Wells, poznat po svom velikom doprinosu koji je uradio na području znanstvene fantastike i napisao niz maestralnih romana, koncem 19. stoljeća uhvatio se u koštac s vrlo zanimljivim materijalom. Priča je to o brodolomcu Edwardu, kojeg od sigurne smrti spašava tajanstveni Montgomery te mu prividno utočište pruža na udaljenom otoku, za kojeg se vrlo brzo ispostavlja da i nije mjesto iz bajke. Glavni lik će vrlo brzo uvidjeti razno-razne užase koji su rezultirali spajanjem ljudi i životinja, te upoznati i zaluđenog znanstvenika Moreaua.

Roman The Island of dr. Moreau, koji je kroz svoj SF horor okvir progovarao o malo dubljim filozofskim temama, dobio je čak tri filmske ekranizacije. Vjerojatno je najpoznatija ona posljednja, iz 1996. godine, s Davidom Thewlisom, Valom Kilmerom te Marlonom Brandom, koja se nije pretjerano proslavila. Wellsovo štivo je potaklo i tematiku bavljenja ljudskim tijelom, što su bile i okupacije u ranima radovima Davida Cronenberga.

Izgleda da s ekranizacijama još nije gotova priča. Leonardo DiCaprio, sa svojom kolegicom Jennifer Davisson Killoran, uhvatio se produkcije najnovije verzije, a za scenarij su zaduženi Lee Shipman i Brian McGreevy, čiji je recentni uradak horor serija Hemlock Grove. Glumačka postava još nije poznata, kao ni tko bi se trebao uhvatiti režije.

Wells je zaslužio poštenu ekranizaciju, a hoće li DiCaprio prepoznati potencijal i uzeti ljude koji će ponuditi nešto novo, ostaje za vidjeti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.