Spike Lee se javno izjasnio da neće odgledati Django Unchained

Piše: Ivan Andrijanić

Američki redatelj Shelton Jackson, mnogima poznatiji pod svojim umjetničkim imenom Spike Lee, jedan od onih koji su na glasu kao beskompromisni, drski, „right in the face“ filmaši, javno se izjasnio da neće pogledati Django Unchained, najnoviji film Quentina Tarantina. Evo i nekih njegovih komentara:

„Ne mogu govoriti o filmu budući da ga neću pogledati. Sve što ću reći jest da bi bilo nepošteno prema mojim precima pogledati taj film. Ja to ne mogu. Sad, to sam ja, a ne govorim u ime svih ostalih.“

 „Američko ropstvo nije bio spaghetti vestern Sergia Leonea, već holokaust. Moji preci su bili robovi. Oteti su iz Afrike. Poštovat ću ih do kraja.“

Tarantino/Lee saga je inače davno počela, još 1997. godine s filmom Jackie Brown. Lee je nakon tog filma točno prebrojao koliko se puta spominje riječ „nigger“ u filmu, i rekao da je Tarantino njome jednostavno zaluđen. Inače, zanimljivo, ali ova dvojica autora su zajedno surađivali na Leejevom filmu Girl 6, gdje je Tarantino odglumio lik bezimenog redatelja. Godinu dana kasnije rasprava, petnaestak godina nakon toga povijest se ponavlja.

Istina je da je Lee oduvijek bio osjetljiv na rasna pitanja, što je jasno prikazivao u svojim filmovima, ali ne znam koliko starog brbljavca Tarantina treba uzeti za ozbiljno, budući da mu filmografija više djeluje kao crno-humorna stripovska groteska, nego kao nekakvo smrtno ozbiljno djelo.

2 komentara za “Spike Lee se javno izjasnio da neće odgledati Django Unchained

  • zubo says:

    neće ni njegovo držanje uvrijeđenog govna u sladoledu puno pomoć njegovim precima. uostalom, od tarantina očekujem totalnu crnačku osvetu ugnjetavačima u ovom filmu, nešto ko ono iživljavanje nad nacistima u “gadovima”. dakle, mislim da je ovo fin zaključak, ivane.

Leave a Reply

Your email address will not be published.