Spielbergova iduća meta – ‘Plodovi gnjeva’

Piše: Tena Strahinec

Holivudskim ulicama bruji da će Steven Spielberg producirati remake filma Plodovi gnjeva (izv. The Grapes of Wrath) koji je izašao 1940. godine, godinu dana nakon objave istoimene knjige. Plodovi gnjeva iz 1940. je adaptacija romana Johna Steinbecka za koju je dobio Pulitzerovu nagradu. Radnja priče je smještena u doba Velike depresije, a prati obitelj Joad, koja je otjerana sa svoje zemlje u Oklahomi zbog suše i promjena u ekonomskoj situaciji. Nije im pomoglo ni to što su se našli usred fenomena snažnih pustinjskih oluja pod nazivom The Dust Bowl (pr. zdjela prašine) koje su pogodile američke i kanadske prerije te razorile domove, zbog čega je broj iseljenih obitelji naglo počeo rasti. Iz tog razloga i obitelj Joad putuje prema Kaliforniji u potrazi za normalnim životom.

Plodovi gnjeva redatelja Johna Forda (Poštanska kočija, Tragači) dobio je, uz brojne druge nagrade, i dva Oscara za režiju i sporednu žensku ulogu. U glavnim ulogama su Henry Fonda (nominiran za Oscara za ulogu Toma Joada), Jane Darwell (Ma Joad) i John Carradine (Casy).

Interes za film je narastao jer knjiga iduće godine slavi 75. godišnjicu objave. Robert Redford je također imao ideju da se primi sličnog posla te da iz filma napravi miniseriju, no Spielberg je uspio dobiti prava za remake filma. Snimanje remakea starih hitova sve je popularnije – Carrie je već dobila svoj remake, a na putu je i Hitchcockova Rebecca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.