Spielberg snima Kubrickovog Napoleona

Piše: Valentino Bahun-Golub

To su Spielberg i Kubrick! Ponovno zajedno! Pa, recimo… Budući da je Stanley Kubrick mrtav još od 1999., samo će Steven Spielberg raditi na jednom od redateljevih nedovršenih projekata isto kao što je učinio i sa A. I.. Zato je uzbudljivo objaviti da čovjek iza Lincolna razvija Kubrickov strastveni projekt Napoleon kao TV mini seriju.

„Razvijam scenarij Stanley Kubricka za miniseriju – ne cjelovečernji film – o Napoleonovom životu.“, objavio je Spielberg za Canal+.

Kubrick je napisao scenarij još 1961. no napustio je projekt u 70-ima zbog proračunskih i produkcijskih sporova. Pokojni redatelj je poznat po perfekcionizmu, pa bi se njegov rad trebao dobro snaći Spielbergovim rukama.

Kubrick je mjesecima istraživao za film, sakupio je tisuće fotografija lokacija, slajdova i bilješka o svojim idejama. Napisao je i pismo studiju: „Nemoguće je reći vam što ću napraviti osim da vam kažem da ću napraviti najbolji film ikada napravljen.“ Za glavnu ulogu je htio Oskara Wernera, a pisao je i glumici Audrey Hepburn, navodeći da, iako je rekla da neće raditi neko vrijeme „hoćete li molim vas razmisliti o meni jednog dana?“

Iako je, nažalost, prekasno za Wernera i Hepburn, Spielberg sigurno ima u rukavu neke svoje favorite.

Jedan komentar za “Spielberg snima Kubrickovog Napoleona

Leave a Reply

Your email address will not be published.