Spartacus: Blood and Sand

Piše: ReciSka

Spartacus: Blood and Sand (2010. – …)

Autori: Aaron Helbing, Todd Helbing, Miranda Kwok, Brent Fletcher, …

Glume: Andy Whitfield, John Hannah, Manu Bennett, Lucy Lawless, …

Spartacus: Blood and Sand je serija koja se bavi životom i radom poznatog ustanika iz prvog stoljeća prije nove ere – Spartaka.  Dobri poznavaoci povijesti znaju da je Spartak, ustvari, njegov stejdž nejm, a da mu je puno ime i prezime Kirk Douglas.

Povijesni Spartak bio je gladiator koji je 70ih godina prije nove ere pokrenuo veliki ustanak robova protiv Rimske Republike. Taj ustanak imao je nekih svojih svijetlih trenutaka, ali je na kraju, kako to obično biva sa ustancima, ugušen u krvi. Međutim, ova serija ne prati taj period Spartakovog života, nego dio u kojem on postaje rob i njegov put ka statusu  superstara u svijetu gladijatorskih borbi, što će reći, prije tih događanja zahvaljujući kojima će ući u povijest. Tako da, ako vas zanima njegov ustanički period, preporučujem da pogledate Spartacus, klasik iz ’60e s već spomenutim Kirkom Douglasom u glavnoj ulozi.

Seriju sam počeo gledati zato što je netko provalio da je „ma nešto kao Rim“. Pošto sam veliki fan serije Rome, to mi je bila sasvim dovoljna preporuka. I tako nabavim tu prvu (i zasad jedinu) sezonu, krenem gledati, kad „ma ovo nije ni blizu Rima!“. Ovo je, ustvari, 300 razvučen na 13 jednosatnih epizoda. Što će reći, plitka priča, puno krvi i, u pauzama između odsjecanja glava i pokojeg dijaloga,  poprilično eksplicitne scene seksa. To je, onako, prvi dojam. Što mi ni najmanje ne bi smetalo da nisam počeo gledati seriju s očekivanjima da gledam „ma nešto kao Rim“. Dakle, ovo je veoma bitno, da gledate seriju bez bilo kakvih predrasuda, i sve će biti oke.

Priča prati Spartaka (Andy Whitfield), tračanskog ratnika koji biva izlevaćen od strane Rimljana te tako završi kao meso za roštiljanje u areni, a ženu mu prodaju u bijelo roblje. Međutim, nekim čudom preživi svoju prvu gladijatorsku borbu i njegov talent zapazi Lentulus Batiatus (John Hannah), ambiciozni, ali dekintirani uzgajivač gladijatora. On u Spartaku vidi svoju šansu da se izvuče iz bijede u kojoj se nalazi i kupuje ga dajući posljednje pare.  Spartak dolazi u Batiatosovu školu za gladijatore i počinje trenirati nakon što mu Batiatis obeća da će mu, ukoliko bude uspješan u areni, pronaći ženu i svi će živjeti sretno do kraja života.

U školi za gladijatore upoznaje ne baš tako šaroliku ekipu: Kriksusa (Manu Bennett) aktualnog prvaka Kapue (grada u kome se odvija veći dio radnje serije). U vrijeme Spartakovog dolaska u školu, Kriksus je najveća faca u gradu. Miljenik i gazda Batiatusa, a pogotovo njegove žene Lukrecije (Lucy Lawless), kojoj Kriksus, taj neustrašivi i nepobjedivi Gal, služi nešto kao vibrator. Omiljen je među svojim kolegama gladijatorima i iz nekog razloga nije baš zavolio Spartaka, koji je u prvim danima uglavnom cmizdrio za ženom i o gladijatorskom pozivu mislio samo kao o usputnoj stanici na putu ka svojoj voljenoj Suri (Erin Cummings). Njegov jedini prijatelj iz tog perioda je funny looking guy Varo ( Jai Courtney), koji je jedan od onih likova za koje znate da neće doživjeti kraj serije (znate, oni pozitivni, dobri drugari koji imaju sliku žene i djece u novčaniku i stalno je nekome pokazuju. Dobro, Varo nije imao sliku, ali samo zato što tad nije bilo fotoaparata)… a da, spoiler alert u vezi tog da neće preživjeti. Tu je i misteriozni Doktore (Peter Mensah) iliti trener gladijatora u čijim se očima vidi da je prošao dosta toga u životu te da je strog, ali pravedan…Ono što mu se ne vidi u očima, a svakako je uočljivo, je to da si tijelo maže uljem. Od ostalih likova vrijednih pažnje tu je još i Sirijac Ašur (Nick Tarabay), bivši gladijator, koji se nakon teže povrede povukao iz tog posla i sad je nešto kao Batiatusov osobni pomoćnik i Litija (Viva Bianca), razmažena kći senatora Albinusa i žena Glabera, jednog od glavnih krivaca za Spartakovu zlu sudbinu koja ga je zadesila.

Hoće li Spartak uspjeti spasiti svoju Suru? Hoće li Batiatus održati svoj dio pogodbe? Je li Kriksus kompleksnija osoba nego što se na prvi pogled čini?  Hoće li u zadnjim epizodama biti više klanja ili seksa? Sve to i još puno više ćete moći saznati ukoliko pogledate prvu sezonu Spartacus: Blood and Sand čiji bi prikladniji naziv bio Spartacus: Blood and Sex. Spartak je vrijedan gledanja, prve epizode su pomalo naporne, ali kasnije vas serija uvuče u tu svoju, na neki način, kečersku estetiku i jedva čekate slijedeću epizodu.

I za kraj, glavnom glumcu Andyju Whitfieldu diagnosticirana je neka gadna boleština, tako da je snimanje 2. sezone još neizvjesno. No, postoji mogućnost da se snimi 6 epizoda prequela na događaje iz Blood and Sand.

Leave a Reply

Your email address will not be published.