Snyder: Snimio sam ‘Watchmene’ da ih spasim od svih Terryja Gilliama ovog svijeta

Piše: Iva Boneta

7

Filmske ekranizacije stripova rijetko prođu bez dizanja prašine. Školski primjer su Watchmeni Alana Moorea, koji su od samog starta bili okruženi kontroverzama. Nije ni čudno, budući da se Watchmen smatra jednom od najznačajnijih i najkompleksnijih grafičkih novela uopće. Od javnog Mooreovog negodovanja i neodobravanja, pa do konačnog izlaska filma 2009. godine, strip je doživio razne pokušaje, a povezivan je s imenima kao što su Darren Aronofsky i Terry Gilliam. Završio je u rukama Zacka Snydera, koji je izmijenio kraj na mnogima nezadovoljavajuć način. Joel Silver, čovjek koji je bio producent filma dok ga je trebao režirati Terry Gilliam, još nije prebolio gubitak tog projekta te se nedavno osvrnuo upravo na kraj. Tvrdi da bi Gilliamova verzija bila bio puno bolja, a time i sam film.

Prema Silverovim riječima, Gilliam je smatrao da je Doktor Manhattan ključni lik, a njegovo postojanje uzrok stanja svjetske ekonomske i političke situacije. On kao takav jedini može promijeniti realnost, stoga bi ga Ozymandias nagovorio da iskoristi svoje moći za vraćanje u prošlost gdje bi spriječio stvaranje samog sebe. Time bi Watchmeni postali samo likovi u stripu. Sve bi završilo scenom u kojoj Rorschach, Night Owl i Silk Spectre stoje na Times Squareu zajedno sa ostalim kostimiranim uličnim zabavljačima gdje ih neko dijete prepozna kao junake iz stripa.

Nije se dugo čekalo na Snyderovu reakciju. Kao zakleti zaljubljenik u Mooreov rad i same Watchmene, izjavio je da je pristao napraviti film da bi ga „spasio od svih Terryja Gilliama ovog svijeta“. Njegovu verziju kraja smatra potpuno ludom i nimalo u duhu stripa, što za prave fanove nikako ne bi bilo prihvatljivo. Prokomentirao je i evoluciju stripovske „fanboy“ subkulture, koja je po njegovom mišljenju u doba kada je film izašao bila najokrutnija. Nakon izlaska Avengersa ta je publika postala puno blaža, te bi sada možda bolje prihvatila satiričnost Watchmena. Zaključuje da je njegova verzija vjerno prenijela moralnu poruku samog stripa, što je najbitnije. Na čijoj ste vi strani?

Leave a Reply

Your email address will not be published.