Snimit će se film o Rogeru Ebertu

Piše: Sven Mikulec

Voljeli mi njegove tekstove ili ih smatrali precijenjenima, nitko od nas ne može opovrgnuti činjenicu da je Roger Ebert najvažniji čovjek američke filmske kritike i jedna od institucija filmskog svijeta koja je obilježila zadnjih pola stoljeća svjetskog filma. Sedamdesetogodišnji kritičar, i inače prvi dobitnik Pulitzerove nagrade za filmsku kritiku, prošle je godine objavio biografsku knjigu Life Itself: A Memoir, koja je naišla na vrlo pozitivne kritike. Danas ujutro, pak, uzbuđeni je Ebert na Twitteru objavio da postoji dobra mogućnost da se uskoro snimi i film o njemu.

Steve James i Steven Zaillan trebali bi ga režirati, a producentsku ulogu preuzeo bi Martin Scorsese, što su imena koja obećavaju kvalitetno odrađen posao. Jamesova filmografija sadrži odlično primljeni dokumentarac Hoop Dreams, čiji je veliki fan i sam Ebert, a od Zaillanove redateljske karijere (All the King’s Men, Searching for Bobby Fischer) važnija je ona scenaristička – radio je na scenariju Schindlerove liste, Američkoga gangstera, Bandi New Yorka, Moneyballa, Muškaraca koji mrze žene… O Scorseseju i njegovu značaju za američku i svjetsku kinematografiju suvišno je trošiti riječi.

Ebert u memoarima piše o svojoj pola stoljeća dugoj karijeri, o uspješnoj suradnji s Geneom Siskelom, o poznanstvima s filmskim facama, o raku koji ga je koštao glasa… Čovjek je zaslužio svoj film, ako mene pitate. Zanimljiva će biti i njegova recenzija istoga…

Leave a Reply

Your email address will not be published.