Snima se biografski ’Imitation Game’

Piše: Katarina Tokić

benedict-cumberbatch-imitation

Alan Turing dosad nije bio poznat u filmskim krugovima, ali u informatičkom svijetu nosi velike zasluge. Bio je genijalan matematičar, kriptograf i računalni znanstvenik, a veliki doprinos je dao u vrijeme II Svjetskog rata kad je razvaljivao šifre i kodove za saveznike.  Nažalost, njegov život nije išao u smjeru slave i sreće i skončao je tragično.

Morten Tyldum (Headhunters) je i službeno počeo produkciju filma Imitation Game koji će predstaviti Alanov život, a glavnu ulogu će zauzeti svima poznati Sherlock, Benedict Cumberbatch. U filmu će mu se pridružiti i Keira Knightley koja će glumiti Joan Clarke, Alanovu suradnicu nakon rata i kasnije i njegovu zaručnicu. Ipak, priča neće završiti vjenčanjem.

Imitation Game će se snimati po scenariju Grahama Moorea i pratit će mračne dane tokom rata kad je Alan radio na dekodiranju. Producentska mjesta zauzimaju Nora Grossman i Ido Ostrowsky, a poznati radnici u svijetu filma će se sastati na ovom snimanju: William Goldenberg, Oscar Faura, Maria Djurković i Clint Marsell.

Alan Turing je inače bio gay i zbog toga je 1952. godine protiv njega počelo suđenje budući da je slobodan izbor u to vrijeme bio nepoznat pojam u Velikoj Britaniji što se tiče seksualnosti. Za kaznu je povrgnut kemijskoj kastraciji, a ubrzo nakon toga Alan je počinio suicid.

Njegov život zaslužuje filmsku posvetu, a pretpostavka je da će se Benedict dobro snaći u ulozi genijalnog matematičara. Imat će i dobru potporu na setu, bit će tu i Matthew Goode, Rory Kinnear i Mark Strong.

Leave a Reply

Your email address will not be published.