Skriveni prvi film Stanleyja Kubricka dolazi u videoteke

Piše: Sven Mikulec

Prvi film velikog majstora Stanleyja Kubricka, koji je ovaj navodno snimio za svega 10 000 dolara, 1953. godine pušten je u jednom malom njujorškom art kinu 59 godina kasnije, majstorov skriveni prvijenac konačno će stići do šire publike u DVD i Blu-ray formatu, što znači da zadovoljstvo gledanja djela kojeg se redatelj, neki kažu, sramio više neće biti rezervirano za šačicu sretnika koji su se prije pola stoljeća slučajno zatekli u spomenutom kinu.

Film se zove Fear and Desire, a priča nam priču o skupini vojnika neidentificirane zemlje kojima se avion sruši nekoliko kilometara iza neprijateljskih linija. Kubrick je navodno u ovu akcijsku avanturu ubacio dosta simbolike, ali nema potrebe pričati o radnji išta više no što smo već rekli – uskoro ćemo imati priliku film pogledati i sami, s obzirom da u DVD formatu izlazi već 23. listopada.

Craig Keller, producent serijala filmova Masters of Cinema koji je zadužen za distribuciju ovog filma u Ujedinjenome Kraljevstvu, za Empire je kratko rekao:

“Ova prekrasna obrada, koju konačno možemo predstaviti široj publici, stoji pred nama kao snažna afirmacija kvalitete i povijesnog značaja ovoga filma. Sve što poznajemo kao Kubrickovo prisutno je i ovdje. Milijuni redateljevih obožavatelja vrlo će vjerojatno vidjeti kako se Fear and Desire u potpunosti uklapa u njegov zadivljujući opus.”

Što reći, osim – veselimo se.

Leave a Reply

Your email address will not be published.