“Silver Linings Playbook” pobjednik 37. Toronto Film Festivala

Piše: Jelena Androić

Glavna nagrada netom završenog Toronto Film Festivala, koji često zna predvidjeti kako će se dijeliti Oscari, pripala je filmu Silver Linings Playbook. Kako TFF nema žirija, riječ je o “peoples award” nagradi, koja je u ovom slučaju otišla u ruke Davida O Russella, što je za redatelja čiji je The Fighter lani osvojio Oscara za najbolju mušku sporednu ulogu (dobio ju je Christian Bale) prilično dobar niz.

Silver Linings Playbook je komedija o ljubavi i mentalnom zdravlju, u kojoj glume Bradley Cooper i Jennifer Lawrence, u ovom filmu neurotični ljubavnici opsjednuti svojim bivšima. U filmu također glume i Robert De Niro, Jacki Weaver, Julia Stiles i Chris Tucker.

Film redatelja Martina McDonagha Seven Psychopaths, s Colinom Farrellom i Christopherom Walkenom u glavnim ulogama, dobio je nagradu publike, u programu Midnight Madness. Priča je smještena u Los Angeles, a glavni su protagonisti scenaristi i nasilnici.

Najboljim je dokumentarcem proglašen film Artifact redatelja Bartholomewa Cubbinsa, što je inače pseudonim glumca Jareda Leta. Leto je napravio dokumentarac o snimanju albuma “This Is War” svog vlastitog benda “30 Seconds to Mars”.

Toronto Film Festival međunarodni je festival igranog i dokumentarnog filma kratkog i dugog metra koji je često dobar indikator kako će se dijeliti Oscari, budući da su posljednjih godina na ovome mjestu pobijedili The King’s Speech, Precious ili Slumdog Millionaire. U deset dana trajanja, a ove je godine to bilo između 6. i 16. rujna, festival u prosjeku posjeti oko 270 tisuća ljudi, što ga svrstava među najprestižnije filmske festivale u svijetu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.