Seidler počašćen kraljičinim pohvalama

Piše: Sven Mikulec

Kraljica Elizabeta, popularna Kraljica Majka koja je preminula 2002. u 103. godini života, prije tridesetak godina zamolila je scenarista Davida Seidlera da pričeka s filmom o teškoćama u govoru njenog muža Georgea VI.

Njezinu je želju vremešni Seidler bespogovorno poslušao, a ove je godine njegov Kraljev govor oborio svijet s nogu. Elizabeta je bila žena Georgea VI, kralja koji je u teškom razdoblju pred Drugi svjetski rat trebao biti glas utjehe, snage i jedinstva britanskog naroda, ali svoje dužnosti nije mogao obavljati kak’ spada zbog velikog problema s mucanjem. Na platnu je G-g-georgea utjelovio fenomenalni Colin Firth, dok mu je desnu ruku i životnu partnericu odglumila odlična Helena Bonham Carter. U ulozi neortodoksnog stručnjaka za govorne mane, pak, briljirao je Geoffrey Rush.

Seidlera je posebno dirnula informacija da se njegov film svidio kraljici Elizabeti II, kćeri kraljevskog para o čijim problemima Seidlerovo djelo i govori.

”Kada me prije 30 godina Kraljica Majka zamolila da pričekam i ne ispričam priču dok je ona na životu, jer joj je sjećanje na te događaje još uvijek bilo bolno, shvatio sam koliko duboki su osjećaji u igri.”

”Sada je ovaj film napisan i snimljen s mnogo ljubavi, divljenja i poštovanja prema Kraljičinom ocu. To što je Kraljica pozitivno reagirala na film veliko mi je zadovoljstvo.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.