Schwimmer napao šefove filma An Education

Piše: Filip Jakovljević

David Schwimmer (Friends, Madagascar, Kissing a Fool) je napao „neodgovorne“ šefove filma An Education, jer su ulogu tinejdžerke u tom filmu dali Carey Mulligan, dok on smatra da je uloga trebala pripasti glumici koja je po godinama bila prikladnija.

Britanska je glumica u vrijeme snimanja imala 23 godine, a lik koji je glumila je bila 16-godišnja Jenny, djevojka koja je ušla u ljubavnu vezu sa starijim muškarcem, kojeg glumi Peter Sarsgaard. Za tu je ulogu zaradila i nominaciju za zlatnog kipića.

Schwimmer, čiji novi film Trust prikazuje tinejdžerku koju stariji muškarac preko interneta, na prevaru nagovara da se sastanu u motelu kako bi s njom imao seksualne odnose, priznaje kako mu Mulligan u An Education nije bila prihvatljiva, jer je davanje uloge  toliko starijoj i zrelijoj glumici u takvom filmu – opasno.

„Mislim da je ona sjajna glumica, ali davanje te uloge njoj je bilo neodgovorno. Ako pričaš priču o maloljetnici, 15- ili 16-godišnjakinji koja ulazi u vezu sa 40-godišnjakom, davanje uloge znatno starijoj glumici je… opasno. Publika, nesvjesno, počne tu vezu u potpunosti prihvaćati. Više nije čudno ili strano ili neugodno ili nemoralno. Nema sivog područja. Carey je u vrijeme snimanja filma bila u ranim dvadesetima, i makar je glumila da je mlađa i izgledala mlađe, nije imala 16 godina.“

„Po meni, postoji ogromna granica između 16-godišnjakinje i 20- ili 21-godišnjakinje, i ako ti priča ovisi o razlici u godinama, daj ulogu mlađoj glumici. Mislim da to jednostavno ne prolazi na sudu. Barem ne na mom sudu. Ako je 15-godišnjakinja zrelija od svojih vršnjaka, onda nađi 15-godišnjakinju zreliju od svojih vršnjaka da ju glumi. Samo mislim da trebaš biti malo odgovorniji.“ smatra 45-godišnji glumac i redatelj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.